Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Landstingen tar fast grepp om förskrivningen

Publicerad: 25 april 2012, 11:53

Kerstin Arbring ingår i den lilla grupp östgötska läkare vars förskrivning av dabigatran befriar patientens klinik från notan. Hon tycker att efterfrågan har varit måttlig.

Foto: Brita Nordholm/Bildbyrån

I Östergötland slipper klinikerna betala för Pradaxa om några få specialister skriver ut läkemedlet.


Flera landsting och regioner, till exempel Skåne och Västra Götaland, försöker nu se till att patienterna som får Pradaxa tas om hand och följs upp på AK-mottagningarna. Det är de mottagningar som till vardags sköter kontrollerna av Waranbehandlade patienter. I exempelvis Stockholm sker detta till största delen ute på vårdcentralerna och där blir det svårare att begränsa förskrivningen till hjärt- eller koagulationsspecialister.

I Östergötland har en ekonomisk morot införts för att premiera just detta: Om patienter remitteras till AK-mottagning på sjukhus för att få Pradaxa eller om en kardiolog gör det när patienten är inlagd, betalas läkemedelskostnaden av landstinget centralt, i stället för att belasta klinikbudgeten. Kravet är att patienten ingår i ett program där behandling och biverkningar följs noga av AK-mottagningen. Tanken är att åtminstone till en början koncentrera förskrivningen till några få läkare.

– Jag tror på detta, det är ett bra sätt att få erfarenheter kring ett nytt läkemedel, säger Magnus Janzon, verksamhetschef vid kardiologiska kliniken i Linköping.

Är inte det att gynna företaget som säljer dabigatran?

– Vi har fortfarande Waran som förstahandsval, jag har inte hört några protester, säger Magnus Janzon.

Han är en av författarna bakom en hälsoekonomisk analys från Linköping, som visade att samhället skulle kunna spara mycket pengar på att ge hela patientgruppen dabigatran. Rapporten har anklagats för att vara för optimistisk, se Dagens Medicin nr 9 och 11/12. Men enligt Läkemedelsregistret har Östergötland varit försiktigt med förskrivningen jämfört med andra landsting. För att få dabigatran inom det östgötska uppföljningsprogrammet ska patienter ha problem att få ordning på koagulationsvärdet INR med Waran, trots att de tar läkemedlet som de ska. De som har svårt att komma på kontroller, till exempel på grund av långa avstånd till mottagningen, kan också komma ifråga. Orsaken ska anges på en speciell checklista.

Kerstin Arbring är verksamhetschef på medicinska akutkliniken och en av de läkare i Linköping som träffar patienterna som kommer in på remiss för att få dabigatran.

– Vi fungerar som ett stöd och en säkerhetskontroll. Har patienterna några interagerande läkemedel? Har de tagit till sig informationen om läkemedlen? Vi koncentrerar oss enbart på läkemedelsvalet och inte också tio andra saker som den inremitterande läkaren kanske måste göra, säger hon.

Ibland har patienterna missuppfattningar, som att de inte får äta några grönsaker om de tar Waran. Men uppfyller patienterna kriterierna och fortfarande vill ha dabigatran förskrivs läkemedlet.

– Vi vill inte begränsa dabigatranförskrivningen i sig, men vi vill att rätt patienter ska få det.
Hittills har Kerstin Arbring och hennes kollegor i Linköping bara förskrivit dabigatran till ett 20-tal patienter som haft förmaksflimmer.

– Av remisserna att döma är inte trycket jättehögt, säger hon.

Relaterat material

Rusning efter ny  blodförtunnare uteblev

LISA JACOBSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev