Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Landstingsråd vill lämna rikssjukvården i protest

Publicerad: 18 februari 2010, 07:40

Stockholm bör lämna Rikssjukvårdsnämnden om beslutet att alla hjärttransplantationer ska göras i Göteborg och Lund står fast. Det anser en ledande landstingspolitiker.


Beskedet om att Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge fråntas rätten att göra hjärttransplantationer väcker starka känslor bland landstingspolitikerna i Stockholm.

Längst i sin kritik går biträdande finanslandstingsrådet Maria Wallhager (fp). Hon vill helt enkelt strunta i beslutet.

– Att Karolinska fortsätter att bedriva hjärttransplantationer trots dagens beslut i Rikssjukvårdsnämnden är fullt rimligt. Vi väntar på en välbehövlig översyn av rikssjukvårdssystemet och hur den högspecialiserade vården fördelas över landet. Hjärttransplantationerna kan omöjligt brytas ut ur det sammanhanget. Om inte en förändring sker menar jag att Stockholm behöver överväga att lämna Rikssjukvårdsnämnden, säger hon i ett pressmeddelande.

Biträdande sjukvårdslandstingsrådet Lars Joakim Lundquist (m) och oppositionslandstingsrådet Ingela Nylund Watz (s) satt med som ledamöter vid sammanträdet där Rikssjukvårdsnämnden fattade sitt beslut. Som Stockholmspolitiker valde båda att reservera sig, enligt ett gemensamt pressmeddelande.

– Detta beslut kom definitivt som en överraskning och var helt oväntat. Jag är djupt bekymrad över hur detta hanterats. Om detta förverkligas kommer det att få mycket allvarliga konsekvenser för den högspecialiserade vården och för våra hjärtsjuka patienter, säger Lars Joakim Lundquist.

– Det är mycket bekymmersamt att Mälardalens upptagningsområde med över fyra miljoner människor nu inte kan tillhandahålla hela vårdkedjan för hjärtsjuka patienter. Rikssjukvårdsnämnden har fattat ett dåligt beslut som det var självklart att reservera sig emot, säger Ingela Nylund Watz.

Relaterat material

Göteborg och Lund vann dragkamp om hjärtbyten

Hjärttransplantationer ska utföras i Göteborg och Lund

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev