Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Larm om brister i hjärtvården på Karolinska

Publicerad: 20 juli 2016, 05:51

Foto: Karolinska universitetssjukhuset

Karolinska universitetssjukhuset i Solna har vid upprepade tillfällen brutit mot medicinska riktlinjer för svårt sjuka hjärtpatienter, enligt uppgifter till Svenska Dagbladet.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetStockholms läns landsting

Omkring tjugo patienter på thoraxkliniken ska ha behandlats med ballongsprängning i stället för att få en bypassoperation – utan att informeras om att de har fått en sämre behandling.

– Det är förstås oroväckande uppgifter som vi behöver kolla upp. Vi har inte tidigare haft några indikationer på att det funnits sådana problem på kliniken, säger chefläkaren Elda Sparrelid till TT.

Det senaste året har 23 av de 30 erfarna sjuksköterskorna på kliniken slutat och på senare tid har bara 20 av 30 vårdplatser varit möjliga att använda, skriver SvD.

– I ett hopplöst läge tvingas man ibland göra ballongsprängningar på patienter som egentligen behöver en bypassoperation. Det strider mot både europeiska och amerikanska guidelines, säger en hjärtkirurg på Karolinska, som inte vill framträda med namn, till tidningen.

Sjukhusets ledning tar uppgifterna på allvar och ska nu undersöka om fel har begåtts. Men enligt chefläkare Elda Sparrelid är det svårt att bekräfta om det finns patienter som blivit felbehandlade.

– Vi har börjat titta på det men det tar tid. Vi måste kolla journaler och titta på kriterier för operation, säger hon.

TT: Men har ni inte fått någon indikation alls på det här?

– Nej, inte om att man har avvikit från riktlinjer för operation. Det är väldigt tråkigt att man inte talar om de här sakerna när de händer.

DANIEL ALSÉN/TT, FILIP NORMAN/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev