Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Larm via sms ska rädda liv

Publicerad: 26 April 2010, 13:00

Larm via sms ska rädda liv

Foto: Foto: Photos.com

Sjukvården i Stockholm tar nu sms och vanliga stockholmare till hjälp för att förbättra utsikterna för dem som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus.


Från och med i dag, måndag, kan stockholmare anmäla sig som livräddare i projektet ”Sms-livräddare”. Tanken är att alla livräddare inom en kilometers avstånd från den som drabbas ska få ett sms med instruktioner om var den drabbade befinner sig.

– Det här är ett av de ovanliga fall när sms används till något bra, säger Mårten Rosenqvist, överläkare på Södersjukhusets kardiologklinik.

Tillsammans med Karolinska institutet, SOS Alarm AB och Lekab Communication System AB, hoppas sjukhuset nu att runt 5 000 stockholmare ska anmäla sig som hjärt-lungräddare till projektet.

– När det gäller hjärtstopp är tiden den viktigaste faktorn. I många fall kommer livräddarna sannolikt att anlända före ambulansen, säger Mårten Rosenqvist.

Detta är inte det första försöket som görs i Stockholm att förbättra chanserna att överleva ett hjärtstopp utanför sjukhus. Efter det så kallade Salsaprojektet – då polis, brandkår och vissa taxibilar involverades i räddningsarbetet kring hjärtstopp – har överlevandefrekvensen ökat från 2 till 8 procent i Stockholm. Sms-livräddare är en förlängning av detta projekt.

Läs mer:

Smslivräddare.se

Relaterat material

Salsa ger fler strejkande hjärtan rytmen åter

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev