Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Lätt motion kan bromsa hjärtsvikt

Publicerad: 9 december 2005, 08:23

Lågintensiv motion kan ge en väsentlig fördröjning av utvecklingen av hjärtsvikt, visar försök på råttor av forskare vid University of Colorado, USA.


Råttorna i försöken var genetiskt predestinerade för att spontant utveckla hjärtsvikt. De råttor som fick motionera måttligt i ett springhjul levde signifikant längre än de råttor som inte fick motionera alls. Den förväntade livslängden ökade med 10-15 procent.

Foto: Scanpix

 Råttorna fick ingen annan behandling och blodtrycket påverkades inte av motionen.

Enligt forskarna bakom studien, professor Russell Moore och hans kollegor vid University of Colorado i Boulder, USA, motsvarade råttornas motionsdos dagliga lätta promenader för en människa.

Studien är publicerad i det senaste numret av tidskriften American Journal of Physiology.

Ett flertal tidigare studier på människa har visat att lättare motion i vart fall inte är skadlig för hjärtsviktspatienter, men resultaten har inte varit signifikanta när det gäller motionens betydelse för att fördröja sjukdomens utveckling.

Enligt Russell Moore beror det på att det är svårt att mäta effekten av motion hos patienter som står på behandling med flera olika läkemedel, som ofta fallet är med hjärtsviktssjuka.  För hård motion var dock inte alls nyttigt för råttorna i studien. Då dog de.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev