Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ledtrådar i hjärnan till brustet hjärta

Publicerad: 6 mars 2019, 11:31

Foto: Getty Images

För första gången anser sig forskare ha funnit belägg för att störningar i hjärnan kan vara en faktor bakom uppkomsten av takotsubo, eller ”brustet hjärta”, ett tillstånd som ofta anses utlösas av stressfyllda händelser.


Ämnen i artikeln:

Takotsubo

I en studie i European Heart Journal såg schweiziska forskare skillnader i viss hjärnaktivitet mellan 15 patienter som drabbats av den allvarliga hjärtåkomman och 39 friska individer, detta mätt med magnetkamera. Fynden skulle därmed stödja en allmänt antagen teori om att hjärnan är inblandad i uppkomsten av takotsubo.

Mer specifikt fann forskarna sämre kommunikationsförmåga mellan delar av hjärnan, däribland amygdala och hippocampus, som är inblandade i kontroll av bland annat känslor men också i kontroll av det autonoma nervsystemet som i sig reglerar hjärtfunktionen.

– De delar av hjärnan som kommunicerade sämre med varandra är de samma som tros kontrollera vårt svar på stress. Därför skulle patienterna kunna ha sämre förmåga att hantera stress och få ökad risk för takotsubo, säger en av forskarna i ett pressmeddelande från tidskriften.

Det finns dock viktiga svagheter med studien som att forskarna inte undersökt hjärnfunktionen före patienterna drabbades av hjärtsjukdomen.

Takotsubo är ett akut tillstånd där hjärtmuskulaturen tillfälligt slutar att fungera i vissa delar av hjärtat. Nästan alla som drabbas är kvinnor. Symtomen är de samma som vid hjärtinfarkt med skillnaden att takotsubo inte beror på en propp i ett kranskärl som stoppar blodflödet, och att hjärtmuskulaturen sedan helt återhämtar sig. Patienter behandlas med betablockerare för att minska effekten av vissa stresshormoner samt blodförtunning i akutskedet.

Sjukdomen beskrevs första gången i Japan år 1990. Formen på ett hjärta som drabbas av tillståndet påminner om ett japanskt redskap för bläckfiskfiske, vilket gett tillståndet sitt namn.

Läs abstract till studien:

Christian Templin med flera. Altered limbic and autonomic processing supports brain-heart axis in Takotsubo syndrome. European Heart Journal, ehz068, publicerad den 5 mars 2019. DOI: 10.1093/eurheartj/ehz068 

Relaterat material

Takotsubo förefaller farligare än man trott

Även glada hjärtan kan brista

Straffade av känslor under fotbolls-VM

Brustet hjärta del av dödlig kombo

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Takotsubo

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev