Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Let's talk about sex med hjärtpatienter

Publicerad: 25 april 2012, 08:35

KARDIOVASKULÄRA Sex och hjärtsjukdom - hur går det ihop? Få patienter får svar på vilken kondis som krävs för att våga sig ner i sänghalmen.


Sex är viktigt för livskvaliteten - även för hjärtsjuka och deras partners. Men vårdpersonalen informerar alldeles för lite om sex, tiden räcker inte till och det finns lite samarbete mellan hjärtsjukvård och gynekologer, urologer, kuratorer och sexrådgivning. Det har Bodil Ivarsson och Bengt Fridlund, två av talarna på symposiet, visat i tidigare studier.

- Och det är fortfarande så, det får vi hela tiden höra i våra kontakter med patientföreningarna, säger Bodil Ivarsson, docent och sjuksköterska vid Skånes universitetssjukhus.

I dag finns inga gemensamma riktlinjer kring hur sjukvården bör informera om sex och samliv, men behovet är stort.

- Den som behandlas för en hjärtinfarkt ligger kort tid på vårdavdelning - då är kanske detta inte det första man tänker på. Söker man sedan på hjärta och sex på internet hamnar man ofta på pornografiska sidor, säger Bodil Ivarsson.

Många hjärtsjuka oroar sig för att det ska vara skadligt att ha sex, vilket påverkar lusten. Medicinerna kan också minska både sexlust och potens. Och det är inte heller lätt att prata om sin oro, lust och olust med sin partner. Det visar en genomgång av den internationella litteraturen som Bengt Fridlund, professor i omvårdnad vid Hälsohögskolan i Jönköping presenterade på symposiet.

- Vi i vården är dåliga på att prata om detta, men faktum är att patienterna och deras partners själva diskuterar sex och samliv mycket lite, säger han.

Och ju svårare sjukdom, desto tuffare blir det att prata om saken.

- Den som har haft en hjärtinfarkt räknar ofta med att komma tillbaka till ett ganska normalt liv, men det är inte lika enkelt för den som fått en implanterbar defibrillator. Då finns ofta en stor rädsla att apparaten ska utlösas när man har sex, berättar Bengt Fridlund.

Även om studierna kring sexualitet och hjärtsjukdom är ganska få menar han att det finns enkla hållpunkter för när det är ok att ha sex.

- När du kan gå  upp för trapporna två våningar, då har man den kondis som krävs.

Bengt Fridlund deltar nu i arbetet med att ta fram riktlinjer kring information om sex för hjärtsjuka, på uppdrag av American Heart Association.

- Först måste vi utbilda oss - det är alldeles för lite utbildning om detta för alla vårdyrken. När man väl har kunskapen måste man vara lyhörd: ska man diskutera med paret, enskilt eller i grupp? Video och internet kan också användas, men frågorna måste ställas av vettigt utbildad personal, säger han.

LISA JACOBSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev