Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Lindrig sömnapné ökar hjärtrisk

Publicerad: 24 oktober 2008, 11:27

Även patienter med mycket lindrig sömnapné tycks löpa ökad risk för att få hjärt-kärlsjukdom.


Obstruktiv sömnapné innebär att patienten på grund av hinder i de övre andningsvägarna får kortare andningsuppehåll under sömnen.

Det är sedan tidigare känt att allvarligare former av sömnapné kan kopplas till försämrad endotelfunktion, artärstelhet och högt blodtryck, vilket i förlängningen ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.

Vad som inte varit känt är om även mildare former av sömnapné har sådana effekter.

American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2008; 178: 984-988

Detta har nu forskare vid Churchill Hospital och John Radcliffe Hospital i Oxford, Storbritannien, undersökt i en mindre studie, som publiceras i novembernumret av tidskriften American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

64 personer med mild, diagnostiserad obstruktiv sömnapné matchades med friska kontroller. Man mätte bland annat blodtryck och hur personernas artärer utvidgade sig.

Det visade sig att förmågan hos blodkärlen att utvidga sig var signifikant sämre hos personerna med sömnapné än hos kontrollerna. Någon större skillnad i blodtryck sågs dock inte.

Forskarna bakom studien hävdar ändå att även denna milda form av sömnapné kan anses öka risken för hjärt-kärlsjukdomar och att patienter som har dessa lindriga symtom skulle dra fördel av att behandlas med så kallad CPAP, övertrycksandning via näsmask.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev