Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Linfrö sänkte blodtrycket

Publicerad: 12 november 2012, 13:23

Linfrö.

Foto: Photos.com

AHA 2012 Patienter med benartärsjukdom sänkte sitt blodtryck med runt 10 mmHg om de dagligen åt bröd med malet linfrö, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det är kanadensiska och kubanska forskare som hävdar att de funnit en av de kraftigaste blodtryckseffekterna som någonsin observerats av en kostbehandling.

Forskarna lottade hälften av 110 patienter till att dagligen äta 30 gram malet linfrö under ett halvårs tid. Linfröna fanns i bullar, muffins eller bagels som patienterna fick av forskarna.

Patienterna i kontrollgruppen fick äta motsvarande produkter som smakade lika dant men där det inte fanns linfrö.

Resultat: De systoliska och diastoliska blodtrycken hade sjunkit med i snitt 10 respektive 8 mmHg i behandlingsgruppen. I kontrollgruppen hade motsvarande värden stigit med 3 mmHg respektive inte ändrats.

Resultaten bekräftar enligt forskarna fynd som gjorts i djurförsök.

De förutspår att blodtrycksförändringen i studien skulle resultera i en minskning av förekomsten av stroke och hjärtinfarkt med 50 respektive 30 procent bland dem som åt linfrö.

Patienterna i studien var över 40 år. De hade alla högt blodtryck och benartärssjukdom enligt ankeltrycksmätning.

Läs abstract till studien:

Delfin Rodriguez med flera. Potent Anti-hypertensive Actions of Dietary Flaxseed in Patients With Peripheral Arterial Disease in The Flaxpad Trial. Presenterad på AHA-kogressen den 5 november 2012.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev