Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Lite kolhydrater ger snabb viktnedgång

Publicerad: 23 september 2013, 07:17

Foto: Photos.com

Mindre kolhydrater ger snabbare viktnedgång än mindre fett för personer med fetma, enligt SBU. På längre sikt är metoderna likvärdiga vad gäller viktnedgång.


I dag, måndag, presenterar SBU en systematisk litteraturgenomgång gällande kost vid fetma. I den konstateras att flera olika typer av råd om ändrade kost- och dryckesvanor kan leda till minskad vikt eller minskat midjeomfång hos personer med fetma.

På kort sikt, definierat som sex månader, är råd om strikt eller måttlig lågkolhydratkost mer effektivt än råd om lågfettkost när det gäller viktnedgång hos vuxna med fetma, enligt rapporten. På längre sikt ses dock inga skillnader i effekt av lågkolhydratkost, lågfettkost, högproteinkost, medelhavskost, kost inriktad på låg glykemisk belastning eller kost med hög andel enkelomättade fetter.

För barn och ungdomar har man endast kunnat slå fast att råd om att inta mer mejeriprodukter, främst mjölk, kan leda till viktnedgång. Det saknas tillräckligt vetenskapligt underlag för att bedöma om övriga kostråd som är effektiva för vuxna också fungerar för personer under 18, skriver SBU.

För att bibehålla vikten efter en viktnedgång är råd om lågfettkost med lågt glykemiskt index och/eller lågt proteininnehåll  bättre än lågfettkost med högt glykemiskt index och/eller lågt proteininnehåll. Om även råd om exempelvis lågkolhydratkost eller medelhavskost är effektiva för att förebygga viktuppgång saknas underlag för att bedöma, uppger SBU.

När det gäller kostens betydelse för sjuklighet eller dödlighet hos personer med fetma saknas på många områden tillräckligt vetenskapligt underlag, enligt SBU. Det man i rapporten slår fast är att risken att insjukna i diabetes är lägre hos dem i gruppen som dricker alkohol och hos dem som dricker mycket kaffe. De som dricker söta drycker uppvisar i stället en förhöjd risk.

Det finns också evidens för att intensiv rådgivning om medelhavskost med extra olivolja eller nötter och mandel ger en lägre risk för insjuknande eller död i hjärt-kärlsjukdom än råd om lågfettkost.

SBU poängterar att de studier om strikt lågkolhydratkost som inkluderats i rapporten inte ger någon ledning i frågan om huruvida en lågkolhydratkost bör vara snål på mättat fett eller inte. Det går inte nuläget inte att dra några slutsatser om sambandet mellan lågkolhydratkost och hjärt-kärlsjuklighet.  Här skulle försiktighetsprincipen kunna tillämpas , skriver SBU.

Vad gäller mejeriprodukter är det värt att notera att det vetenskapliga underlag som finns snarast  tyder på att ett högt intag av mejeriprodukter leder till viktminskning, åtminstone på ett till två års sikt, skriver SBU. Det tycks därmed inte finnas anledning att ge råd om att generellt hålla nere intaget av mejeriprodukter.

Rapporten bygger på vetenskapliga studier publicerade fram till den 15 november 2012. Studier publicerade fram till den 31 maj 2013 kunde inkluderas om de ändrade resultatet eller bidrog med avgörande ny information.

Definitionen av fetma är BMI större eller lika med 30 eller midjeomfång större eller lika med 102 cm för män och 88 cm för kvinnor.

Relaterat material

Oklart om kosten ska vara snål på mättat fett

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev