Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Liten effekt av testosteron

Publicerad: 2 januari 2008, 11:07

Äldre män med brist på manligt könshormon får i vissa fall testosteronersättning. Nu visar en nederländsk studie, som publiceras i dagens utgåva av tidskriften Jama, att effekterna av denna behandling tycks vara begränsade.


Testosteronnivåerna minskar med åldern hos många män, vilket bland annat kan leda till nedstämdhet, orkeslöshet och nedsatt libido. Farmakologisk testosteronersättning används i vissa fall för att förbättra tillståndet för dessa patienter.

Effekterna av behandlingen har dock länge varit ofullständigt kartlagda. Därför har nederländska forskare nu genomfört en randomiserad studie där de kartlagt hur en lång rad fysiologiska parametrar påverkas av behandlingen. Studien presenteras i dagens utgåva av den medicinska tidskriften Journal of the American Medical Association, Jama.

Studien inkluderade 237 i övrigt friska män mellan 60 och 80 år med testosteronbrist. De lottades till att antingen få testosteron, 80 mg två gånger om dagen i kapselform, eller placebo.

Resultaten visade att behandlingen varken förbättrade patienternas funktionella rörlighet eller deras muskelstyrka. Patienternas bentäthet och kognitiva funktion förbättrades inte heller, men distributionen av kroppsfett blev dock mer fördelaktig hos de som behandlats med testosteron. Vad gäller metabola effekter så pekade resultaten åt olika håll. Patienterna som fick testosteron fick en förbättrad insulinkänslighet medan kolesterolvärdena försämrades. Studien genomfördes av forskare vid universitetet i Utrecht, Nederländerna.

Stefan Arver,  överläkare och chef vid Andrologiskt centrum, Karolinska universitetsjukhuset i Huddinge, beklagar att man studerat peroral testosteronbehandling i studien.
- Studien är mycket välgjord och har kostat stora pengar, och därför är det synd att man studerat en beredningsform som inte har någon större användning. Testosteronkapslar ger en ojämn blodkoncentration av hormonet över tid, och samtidigt intag av fettrik föda påverkar halten i blodet i stor utsträckning.

- När man ger testosteron i låg dosering till en frisk grupp med måttligt nedsatta nivåer är det inte oväntat att stora effekter uteblir, säger Stefan Arver.

Jama 2008; 299(1): 39-52.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev