onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Liten studie kan avgöra biverkning från statin

Publicerad: 5 mars 2014, 10:01

Muskelvärk är en vanlig orsak till att patienter slutar ta kolesterolsänkande statiner. En liten randomiserad studie kan ge besked om det verkligen finns ett orsakssamband mellan behandlingen och värken, enligt nya rön från Kanada.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


När forskarna exponerade patienter för flera dubbelblinda försök med olika statiner eller placebo, såg de ingen skillnad i muskelvärk mellan de olika behandlingarna.

De flesta patienterna kunde åter börja behandlingen med sitt statinläkemedel, rapporterar forskarna i Annals of Internal Medicine.

När patienter drabbas av muskelvärk efter att de tagit statiner är det vanligaste att patienten gör ett tillfälligt stopp i behandlingen eller minskar dosen och ser om värken avtar. Men detta förfarande kan präglas av förutfattade meningar hos patienten eller läkaren, enligt forskarna bakom den aktuella studien.

Deras resultat skulle visa på ett koncept som mer säkert kan avgöra om det finns ett orsakssamband eller inte.

Totalt ingick åtta patienter i studien, varav sju var kvinnor. De fick under tre veckor behandling med antingen placebo eller statin, följt av tre veckor utan behandling, varpå de fick byta till placebo eller statin under ytterligare tre veckor.

Proceduren upprepades upp till två gånger med ett annat statinläkemedel.

Forskarna påpekar dock att deltagarna var mycket motiverade och att resultaten inte kan överföras till mindre motiverade patienter. De anser det också vara ”oklart” om konceptet har en plats i klinisk praxis på grund av att metoden är komplex.

Vidare skriver forskarna att avsaknaden av orsakssamband i den aktuella studien inte tillbakavisar att det finns ett samband mellan statinanvändning och muskelbesvär.

Läs abstract till studien:

Tisha Joy med flera. N-of-1 (Single-Patient) Trials for Statin-Related Myalgia. Annals of Internal Medicine 2014; 160: 301–310. DOI: 10.7326/M13-1921

Relaterat material

Forskare: Sätt inte  ut statiner i onödan

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev