Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Lotteri avgör metod för behandling av hjärtstillestånd

Publicerad: 28 november 2008, 07:53

Lotteri avgör metod för behandling av hjärtstillestånd

Foto: Foto: Photos.com

Under de kommande två åren ska ambulanspersonalen i Malmö dra ett kort som ska avgöra om en patient med hjärtstillestånd ska behandlas med en hjärtmassagemaskin eller manuellt.


Orsaken till lottdragningen är att ambulanspersonalen som är kopplad till Universitetssjukhuset Mas i Malmö ingår i en studie. Studien ska visa om hjärtmassagemaskinen Lucas fungerar bättre än om personalen själv ger hjärtmassage, skriver Sydsvenskan.

Personalen får ett kuvert som ska öppnas varje gång hjärtstopp har konstaterats. Ett kort i kuvertet uppger om maskinen eller personalens händer ska användas.

Men den nya studien som inleds i dag, fredag, möter kritik.

– Moraliskt känns det inte bra. Jag tror att alla inom ambulanssjukvården alltid hade velat använda Lucas, säger Björn Jadeland, ambulanssjuksköterska, till Sydsvenskan.

Johan Silfverstolpe är överläkare på förvaltningen som ansvarar för ambulanssjukvården i Skåne och ansvarar också för studien. Han tycker också att Lucas fungerar bra, men är positiv till studien eftersom han anser att den ger starkare bevis än allmänt tyckande.

– Man måste väga vinsten av en studie mot de risker som kan finnas för individen. På sikt kan vi vinna människoliv om vi får veta att Lucas är en bättre behandling, säger Johan Silfverstolpe till tidningen.

Metoden har godkänts av regionala etikprövningsnämnden i Uppsala.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev