Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Lovande data för ny typ av implanterbar defibrillator

Publicerad: 12 maj 2010, 19:00

Med dagens teknik måste elektroder stickas in i hjärtat för att en implanterbar defibrillator ska fungera. Men en ny pilotstudie visar att detta kan undvikas med en ny typ av defibrillator.


Implanterbara defibrillatorer, eller ICD, används hos patienter med hög risk för att drabbas av hjärtstopp. Defibrillatorn övervakar patientens hjärtrytm och ger ifrån sig en elektrisk chock vid kammarflimmer. Den elektriska chocken återställer patientens hjärtrytm.

Med dagens ICD-teknik förs en eller flera elektroder in i patientens hjärta. Dessa ansluts till själva defibrillatorn som opereras in i en ficka under huden på patientens överkropp.

Men att behöva operera in elektroder i patientens hjärta innebär den största risken för komplikationer med ICD-behandling, enligt forskare bakom en ny studie.

De har nu undersökt en ny typ av implanterbar defibrillator där elektroder inuti hjärtat inte behövs. I stället övervakas hjärtrytmen av elektroder som helt och hållet läggs under patientens hud.

Vid funktionstestning kunde den nya defibrillatorn upptäcka och behandla framkallade episoder av hjärtflimmer lika bra som en konventionell defibrillator.

I en uppföljning av 54 patienter kunde apparaten upptäcka och behandla samtliga 12 spontana hjärtrytmsförändringar som uppstod under i median 10 månader.

Forskarna bakom studien påpekar dock att det finns ett antal problem med den nya tekniken, som svårigheter med att elektroderna inte sitter på plats under huden. Den nya tekniken kan inte heller upptäcka alla typer av hjärtrytmstörning som den konventionella tekniken kan.

Huruvida den helt subkutana tekniken är bättre än den beprövade måste undersökas i randomiserade studier, enligt forskarna.

Studien, som är sponsrad av företaget Cameron Health, publiceras i dag, onsdag, i tidskriften New England Journal of Medicine.

Läs hela originalstudien:

New England Journal of Medicine, publicerad online 12 maj

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev