onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Lovande glimt för dapagliflozin vid hjärtsvikt

Publicerad: 9 maj 2022, 13:22

Läkemedlet är i tablettform och ingår i klassen SGLT2-hämmare. Foto: Astra Zeneca

Den efterlängtade studien Deliver som utvärderar glukossänkaren dapagliflozin för svårbehandlad hjärtsvikt utfaller positivt.

Ämnen i artikeln:

Astra ZenecaLäkemedelHjärtsviktDiabetes typ 2

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Det meddelar läkemedelsbolaget Astra Zeneca i ett pressmeddelande. 

SGLT2-hämmaren dapagliflozin (Forxiga) når sitt kombinerade primära effektmått och minskar risken för kardiovaskulär död och för förvärrad hjärtsvikt. I den randomiserade fas 3-studien deltog fler än 6 000 patienter som hade hjärtsvikt med måttligt nedsatt eller bevarad vänsterkammarfunktion. Via lottning fick de dapagliflozin eller placebo utöver standardbehandling. 

Läs också: Empagliflozin får breddad indikation vid hjärtsvikt 

Förra året presenterades resultat för en annan SGLT2-hämmare, empagliflozin (Jardiance), som gavs till patienter med hjärtsvikt och bevarad vänsterkammarfunktion. Forskarna fann att risken för kardiovaskulär död var lägre bland dem som fått empagliflozin jämfört med placebo, men skillnaden var inte statistiskt säkerställd. 

Frågan är nu ifall dapagliflozin lyckas med den bedriften. Resultaten från studien kommer att presenteras mer i detalj under ett kommande vetenskapligt möte, uppger läkemedelsbolaget.

I nuläget kan dapagliflozin bland annat ges som tillägg till patienter med diabetes typ 2 och till patienter med hjärtsvikt och nedsatt vänsterkammarfunktion.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev