onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Lovande resultat för ny propphämmare vid ventrombos

Publicerad: 7 december 2010, 11:04

Läkemedlet Xarelto gav lika bra skydd mot återfall i venös blodpropp som injektionsbehandling med lågmolekylärt heparin följt av tablettbehandling med Waran, enligt en ny studie.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Nu publiceras ännu en studie där forskare undersökt ett av den nya typen blodförtunnande läkemedel som kan tas oralt och som inte kräver regelbunden kontroll av patientens koagulationsstatus.

Denna gång har en internationell grupp forskare studerat behandling med Xarelto (rivaroxaban) hos patienter som drabbats av djup ventrombos.

Totalt 3 449 patienter lottades till att antingen få daglig behandling med det nya läkemedlet i upp till tolv månader eller till att ingå i en kontrollgrupp som fick standardbehandling.

Den senare bestod av subkutana injektioner med enoxaparin, ett lågmolekylärt heparin, följt av daglig behandling med warfarin, eller en annan så kallad vitamin K-antagonist, när patienterna hade uppnått en önskad hämning av blodets koagulation.

Resultaten visar att 2,1 procent av patienterna som fått Xarelto hade drabbats av en ny djup ventrombos, jämfört med 3,0 procent av patienterna i kontrollgruppen. Skillnaden var dock inte statistiskt signifikant.

Andelen patienter som drabbats av större blödning var den samma i bägge grupperna, 8,1 procent.

Efter den ursprungliga behandlingen lottades patienterna till fortsatt behandling med Xarelto eller till placebo under ytterligare sex eller tolv månader. Under denna period var andelen patienter som drabbats av ny trombos 1,3 procent bland dem som fått Xarelto, jämfört med 7,1 procent i kontrollgruppen.

Enligt forskarna visar studien att daglig behandling med Xarelto är en effektiv behandling som varken  kräver initial injektionsbehandling eller kontinuerlig kontroll av patienternas koagulationsstatus.

Studien, som finansierats av företagen Bayer Schering Pharma och Ortho-McNeil, presenterades på den amerikanska hematologikongressen ASH i Orlando, USA. Den publiceras också samtidigt i tidskriften New England Journal of Medicine.

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicine, publicerad online den 4 december 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev