Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Lovande resultat för ny strategi vid skrumplever

Publicerad: 28 juni 2010, 09:54

Patienter med levercirrhos och livshotande blödning i matstrupen lever längre om de får ett konstgjort blodkärl inlagt i levern tidigare än vad som är standard i dag, enligt en ny studie.


Vid levercirrhos ansamlas blod i blodkärl på väg till levern eftersom blodflödet är hindrat i den skrumpna levern. Det kan leda till åderbråck i matstrupen, vilket kan vara livshotande om åderbråcken spricker.

I en ny studie har ett internationellt forskarlag under ledning av Juan Carlos García-Pagán vid universitetet i Barcelona utvärderat en ny behandlingsstrategi för denna patientgrupp.

Totalt ingick 63 patienter med levercirrhos och akut blödning från åderbråck i matstrupen. De lottades till antingen tidig behandling med ett konstgjort kärl som underlättar blodets passage genom levern, så kallad transjugulär intrahepatisk portosystemisk shunt (TIPS), eller till dagens standardbehandling med betablockerare och endoskopisk bandligatur av åderbråcken.

Efter i median 16 månaders uppföljning hade behandlingen misslyckats eller så hade en ny blödning uppstått bland 14 patienter i gruppen som fick standardbehandling, jämfört med endast 1 patient i gruppen som fick TIPS.

Antalet patienter som dött var tolv och fyra i respektive grupp. Sju patienter som fick standardbehandling genomgick akut behandling med TIPS men fyra av dessa dog.

Vidare konstaterar forskarna att patienter som lottats till tidig behandling med TIPS vårdades färre dagar på intensivvårdsavdelning och hade totalt sett lägre andel sjukhusdagar jämfört med dem som fick standardbehandlingen. Biverkningsfrekvensen skiljde sig inte mellangrupperna.

Undersökningen publicerades i torsdags, den 24 juni, i tidskriften New England Journal of Medicine.

Per Sangfelt, docent och överläkare vid sektionen för gastroenterologi/hepatologi vid Akademiska sjukhuset, anser att resultaten i studien är mycket lovande.

–  Budskapet är att man ska överväga tidig behandling med TIPS hos dessa svårt sjuka patienter i stället för att metoden enligt dagens rekommendationer endast är en akut åtgärd i det sena sjukdomsförloppet. Det kan dock vara ett problem att metoden inte finns tillgänglig på alla sjukhus, säger han.

Läs abstract:

New England Journal of Medicine 2010; 362: 2370–2379

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev