Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Lyckad hjärtbehandling med strålkniv

Publicerad: 14 december 2017, 14:15

Patienter med svåra rytmrubbningar i hjärtat återfick normal hjärtrytm efter strålbehandling. Resultaten beskrivs som imponerande av svensk forskare.


– Den här metoden kan bli revolutionerande eftersom man slipper gå in med katetrar i hjärtat, något som kräver stor manuell skicklighet och är förenat med vissa risker, säger Carina Blomström-Lundqvist, professor i kardiologi vid Uppsala universitet och ordförande i Svenska kardiologiöreningens hjärtrytmgrupp.

I studien, som publicerats i New England Journal of Medicine, ingick fem patienter med svår snabb kammararytmi, rubbningar i hjärtfrekvens, orsakad av ärrbildning i hjärtmuskulaturen till följd av hjärtinfarkt. Ingen av patienterna hade blivit tillräckligt hjälpa av läkemedel.

Alla fem hade dessutom genomgått en eller flera så kallade kateterablationer, men arytmierna hade återkommit. Kateterablation är ett invastivt ingrepp där man går in med kateter och bränner mot områden i hjärtat som ger upphov till rytmrubbningarna. En av patienterna också stod i kö för en hjärttransplantation.

De fem patienterna hade under tre månader innan studiens början tillsammans haft 6 500 episoder av kammararytmi. Resultaten visade att vid ettårsuppföljningen hade två av patienterna återfått en helt normal hjärtrytm och övriga tre hade haft enstaka episoder av kammararytmi. Tre av patienterna hade kunnat sluta med sina hjärtläkemedel.
– Den nya behandlingen kan liknas vid en strålkniv där ett noggrant utvalt område i hjärtat strålas. På så sätt förstörs den ärrvävnad som är orsaken till att impulserna blir felaktiga, säger Carina Blomström-Lundqvist.

Innan själva strålbehandlingen gjordes en omfattande kartläggning för att ta reda på vilka områden i patienternas hjärtan som var skadade. Detta gjordes genom datortomografi och magnetkameraundersökning, där hjärtkamrarnas form och struktur kartlades.

Dessutom gjordes en kropps-scanning, där patienterna fick bära en väst med elektroder, för att ta reda på hur de elektriska impulserna gick i hjärtat. Kombinationen gav en tredimensionell bild av vilka områden som ger upphov till rytmrubbningarna.

Med hjälp av inforamtionen kunde läkarna göra en noggrant riktad strålbehandling genom hjärtväggen för att förstöra de skadade områdena. Själva behandlingen tar omkring en kvart, jämfört med en kataterablation som pågår i upp till tio timmar. Under ingreppet ligger patienten inlindad som i ett paket, för inte kunna röra sig, så att bara målområdet i hjärtat strålbehandlas.
– Att forskarteamet kunnat ge en riktad behandling i ett organ som rör sig, är väldigt fascinerande, säger Carina Blomström Lundqvist.

Enligt Carina Blomström Lundqvist är det en bra bit kvar innan metoden kan komma att användas på svenska kliniker.
– Det är en liten studie som behöver följas upp. Men det är en teknik som det har pratats om under några år och det har låtit lite som science fiction och de första resultaten har publicerats vetenskapligt är ändå ett stort steg framåt.

Läs abstract till studien:

Phillip S. Cuculich med flera. Noninvasive Cardiac Radiation for Ablation of Ventricular Tachycardia. New England Journal of Medicine, publicerad online 14 december 2017. Doi: 10.1056/NEJMoa1613773

Petra Hedbom

Reporter

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev