Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Magnetdriven hjärtpump bäst vid hjärtsvikt

Publicerad: 12 mars 2018, 09:45

I Sverige lever ungefär 200 000 personer med hjärtsvikt där hjärtmuskelns funktion är nedsatt.

Foto: Thinkstock

En ny centrifugalpump som drivs av magneter minskar risken för blodproppar bland patienter med svår hjärtsvikt. Det visar en randomiserad studie som presenterades på årets ACC-möte i Orlando.


Ämnen i artikeln:

HjärtsviktStroke

– Det här är ett steg mot att fler än de allra svårast sjuka patienterna kan få en hjärtpump. Nu kommer säkert användningsområdet att breddas, säger Lars Lund som är docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Centrifugalpumpen som använts i studien finns redan tillgänglig i svensk sjukvård, berättar han. Men det har funnits en skepsis mot tekniken, delvis på grund av höga kostnader.

– Fast nu tror jag att användningen också kan ta fart i Sverige, säger Lars Lund.

Resultaten presenterades på årets ACC-kongress, American College of Cardiology, och publicerades samtidigt i tidskriften New England Journal of Medicine.

Vid hjärtsvikt kan hjärtmuskelns funktion understödjas med en pump, och de mekaniska varianterna är allra vanligast. Fast nu kommer alltså belägg för att det kliniska utfallet blir bättre med en ny form av centrifugalpump. Här sätts blodet i rörelse av en magnetdriven rotor som också är upphängd i magneter. I och med att rotorn ligger mitt i blodflödet – och inte har kontakt med någon yta – minskar risken för blodproppar.

I studien deltog fler än 350 patienter. Hälften lottades till att få centrifugalpumpen medan den andra hälften fick en mekanisk axialflödespump. Det kombinerade primära effektmåttet var andelen patienter som överlevde i två år utan att ha drabbats av svår stroke eller tvingats till omoperationer.

Det inträffade för nästan 80 procent i gruppen som fått den nyare pumpen. Motsvarande siffra var lägre för patienter som fått den mekaniska varianten, 60 procent.

Centrifugalpumpen uppvisar en tydlig förbättring i funktion och är förenad med färre komplikationer, betonar Lars Lund. Men han efterlyser ännu bättre hjärtpumpar framöver.

– På sikt vill vi att all teknologi ska kunna sitta inuti kroppen. I dagsläget har patienterna en sladd ut genom magen som går till batterierna, säger han.

Just nu pågår en svensk randomiserad studie där man utvärderar samma typ av centrifugalpump som använts i den amerikanska studien. 100 patienter från hela Sverige ska lottas till att antingen få hjärtpumpen eller ingen pump alls. Om ungefär två år förväntas resultaten att komma.

Studien är finansierad av läkemedelsföretaget Abbott.

Läs mer i abstract:

M Mehra med flera. Two-Year Outcomes with a Magnetically Levitated Cardiac Pump In Heart Failure (MOMENTUM 3). New England Journal of Medicine, publicerad online den 11 mars 2018. DOI: 10.1056/NEJMoa1800866

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

HjärtsviktStroke

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev