Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Mandeldiet sänkte kolesterol bättre än fullkornsmuffins

Publicerad: 26 Augusti 2002, 14:10

Hos personer som åt 73 gram mandlar om dagen sänktes blodfettsnivån mer jämfört med när samma personer åt muffins. Det framgår av en studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Circulation.


I en studie utförd bland annat av forskare vid St Michael's Hospital, Toronto, Kanada och understödd av mandelindustrin i Kalifornien, USA, ingick 15 friska män och 12 kvinnor med höga kolesterolvärden. De stod alla på en diet för personer med sådana höga värden.  De fick, i slumpmässig ordning, genomgå tre olika dieter under en månad vardera. En diet omfattade ett tillskott av 73 gram mandlar per dag, med ett energiinnehåll på 423 kcal. I en annan diet ingick i  stället muffins gjorda på fullkornsvete, med och lika stort energiinnehåll. En tredje diet innefattade ett lika stort energitillskott av hälften mandlar och hälften muffins. Muffins och/eller mandlar stod för 22 procent av personernas energiintag under studien.  Kroppsvikten varierade måttligt under de olika dieterna, med en ickesignifikant ökning av vikten när försökspersonerna åt muffins, och en ickesignifikant sänkning av vikten när de fick mandeldiet.  Efter en månads diet med 73 g mandel per dag minskade LDL-kolesterol med 9,4 procent, medan halva mängden mandel reducerade LDL med 4,4 procent. Kvoten mellan LDL- och HDL-kolesterol minskade med 7,8 procent respektive 12,0 procent. Koncentrationen av oxiderat LDL (en särskild riskfaktor för ateroskleros) minskade med 14 procent med mandeldieten.  Muffinsdieten påverkade inga blodfetter i gynnsam riktning.  Man brukar räkna med att en sänkning av LDL-kolesterol med 1 procentenhet medför 2 procent lägre risk för hjärt-kärlsjukdom orsakad av ateroskleros. Omräknat skulle en mandeldos på 73 g per dag under en månad åstadkomma en 20 procent lägre risk för hjärt-kärlsjukdom. Som en jämförelse har flera studier av blodfettsänkande läkemedel åstadkommit riskminskningar i storleksordningen 30 procent.  Blodtrycket påverkades inte av någon av dieterna.  Författarna föreslår att mandlar skulle övervägas tas med i diet som syftar till att sänka blodfettsnivåerna i blodet.

Sten Erik Jensen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev