Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Många Herceptinpatienter fick hjärt-kärlproblem

Publicerad: 14 augusti 2006, 15:48

Nästan en tredjedel av kvinnliga bröstcancerpatienter som använde läkemedlet Herceptin fick någon form av hjärt-kärlproblem, visar en amerikansk studie som publiceras i dag.


Herceptin (trastuzumab) är ett läkemedel godkänt för kvinnor med metastaserad bröstcancer och används för patienter som har så kallad HER2-positiv cancer. Läkemedlet har blivit uppmärksammat för att det anses som effektivt, men också är mycket dyrt.

Det har tidigare varit känt att trastuzumab i kombination med cellgiftsbehandling kan leda till hjärt-kärlkomplikationer. Men en undersökning, som publiceras online i Journal of Clinical Oncology i dag, visar att risken för hjärt-kärlproblem kan vara stor.

173 bröstcancerpatienter följdes i studien, som gjordes vid M D Anderson Cancer Center vid University of Texas. Kvinnorna kom med i studien efter det att de använt Herceptin under ett år och fick då göra en genomgång av sin hjärt-kärlstatus. Efter 32 månader fann forskarna att 49 patienter, alltså 28 procent, hade haft någon form av hjärt-kärlhändelse, framför allt symtom på hjärtsvikt. En person avled på grund av hjärt-kärlsjukdom.

Alla patienterna, utom tre, blev dock bättre när de slutade med Herceptin och fick betablockerare eller ACE-hämmare.

Forskarna rekommenderar att patienter med långt framskriden bröstcancer bör få en genomgång av sin hjärthälsa innan de påbörjar en behandling med Herceptin.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News