Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Många hjärtstartare onödigt svåra att hitta

Publicerad: 12 oktober 2018, 05:59

Foto: Thinkstock

Många hjärtstartare, två tredjedelar av beståndet i Sverige, är svåra att hitta när de behövs. Orsaken är att de inte finns med i hjärtstartarregistret.


Många företag och organisationer som skaffat hjärtstartare har inte registrerat dem så att SOS Alarm snabbt kan hänvisa till närmaste hjärtstartare vid en nödsituation, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det är först när hjärtstartarna blir registrerade som de blir synliga både för allmänheten, men inte minst för larmcentralerna, säger Jacob Hollenberg, chef för hjärtstoppscentrum vid Karolinska Institutet, till Ekot.

Han anser att fler ska se till att registrera sina apparater. I dag finns drygt 16 000 av de runt 50 000 hjärtstartare som sålts i Sverige i registret.

– Vid plötsligt hjärtstopp så överlever i dag tyvärr bara en av tio. Men vi vet att potentialen att rädda fler är väldigt stor. Om man använder en hjärtstartare inom de allra första minuterna när någon faller ihop så kan hela sju av tio överleva. Så potentialen är enorm om de här apparaterna kan användas väldigt tidigt.

Hjärtstopp drabbar årligen i Sverige runt 10 000 människor som inte befinner sig på sjukhus. I dag används en publik hjärtstartare i bara tre procent av fallen.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev