Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Många koppar kaffe verkar inte störa hjärtats slag

Publicerad: 18 oktober 2016, 13:00

Att dricka mycket kaffe verkar inte öka risken för rubbningar av hjärtrytmen bland högriskpatienter, enligt en mindre randomiserad studie i Jama Internal Medicine.


Ämnen i artikeln:

Hjärtsvikt

Det diskuteras om patienter med känd hjärtkärlsjukdom ska vara försiktiga med att dricka drycker som har höga halter av koffein, såsom kaffe. Flera tidigare djurstudier har nämligen antytt att koffein kan trigga arytmier, det vill säga en oregelbunden hjärtrytm.

Men nu kommer alltså resultat från en randomiserad studie som pekar mot att kaffe inte ökar risken för hjärtrytmrubbningar på kort sikt.

Studien pågick mellan 2013 och 2015 och innefattade 51 patienter som nyligen drabbats av hjärtsvikt. 25 personer lottades till att få kaffe med koffein, medan resterande deltagare ingick i placebogruppen och de drack koffeinfritt kaffe med laktospulver. Patienterna fick totalt i sig 500 mg av antingen koffein eller laktos under en femtimmarsperiod.

De brasilianska forskarna bakom studien tittade specifikt på två vanliga former av extraslag som kopplas till arytmier, ventrikulära och supraventrikulära extraslag. Undersökningen skedde med hjälp av EKG.

Enligt resultaten fanns ingen statistiskt säkerställd skillnad mellan de två grupperna gällande extraslagen. Inte heller när deltagarna fick genomföra ett kortare konditionstest efter sista druckna koppen sågs någon skillnad grupperna emellan.

I en ledarkommentar till artikeln skriver två amerikanska kardiologer vid Duke University, Jacob Kelly och Christopher Granger, att de nya resultaten är ett välkommet tillskott till litteraturen. För tillfället kan läkare meddela sina hjärtpatienter att det verkar vara säkert med en måttlig konsumtion av koffein, menar de.

Nästan hälften av deltagarna var vana kaffedrickare vilket är en svaghet med studien, skriver forskarna som påpekar att dessa personer kan vara mindre mottagliga för koffeinets effekter.

Den randomiserade studien var dubbelblind och deltagarna var i genomsnitt 61 år gamla. Majoriteten behandlades med beta-blockerare.

Läs mer i abstract:

Priccila Zuchinali med flera. Short-term Effects of High-Dose Caffeine on Cardiac Arrhythmias in Patients With Heart FailureA Randomized Clinical Trial. Jama Internal Medicine, publicerad online den 17 oktober 2016. Doi: 10.1001/jamainternmed.2016.6374

Relaterat material

Kaffevanor kan spåras till generna

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Hjärtsvikt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev