Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Många patienter har överdrivna förväntningar på statiners effekt

Publicerad: 2 juni 2010, 12:25

Svenskar som behandlas med blodfettsänkare tror att läkemedlen räddar många fler än vad studier visar, enligt en avhandling som lades fram i maj.


Bakom avhandlingen står Per Lytsy, specialist i socialmedicin vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet.

Han lät cirka 800 patienter som använde statiner besvara frågan om hur många som skulle slippa hjärtinfarkt om 1 000 patienter fick de förebyggande läkemedlen under fem års tid.

Patienternas uppskattning blev orimligt hög och överstiger vida vad som visats i studier.

– På ett sätt är det ju bra att patienterna har hög tilltro till behandlingen, det ökar troligen deras följsamhet. Men de bör ha en rimlig förståelse av behandlingens effekt, säger Per Lytsy.

Han har också låtit allmänläkare, internmedicinare och hjärtspecialister svara på ungefär samma fråga. Genomsnittligt svarade läkarna rätt, men spridningen var stor. Såväl höga som låga förväntningar var vanliga.

– Man kan ju ställa sig frågan om läkarna behöver kunna detta, räcker det inte att de följer riktlinjerna? Men jag tycker att läkare ska ha koll på siffrorna, eftersom de ska kunna förklara dem för de patienter som vill veta.

Han tycker också att det är problematiskt att läkare och patienter har olika uppfattning om läkemedlens effekt.

– Det är en utmaning när läkare och patient möts. Patienten har ett subjektivt perspektiv: ”Kommer det här läkemedlet att hjälpa mig?” Medan läkaren förstår effekten utifrån statistiska resultat på gruppnivå. Då finns det risk att man pratar förbi varandra, säger Per Lytsy.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev