Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Många tv-timmar kopplas till försämrad hjärt-kärlhälsa

Publicerad: 11 maj 2009, 13:18

Många tv-timmar kopplas till försämrad hjärt-kärlhälsa

Foto: Foto: Photos.com

EUROPREVENT Oavsett nivå på fysisk aktivitet får personer som tittar mycket på tv sämre värden för en rad riskmått på hjärt-kärlsjukdom, som BMI och högt blodtryck.


Tv-tittande är en vedertagen markör för ett stillasittande liv och har i flera studier visat sig ha samband med sämre värden för kardiovaskulära riskfaktorer. Men enligt brittiska forskare vid University College London, i London, har man bara i ett fåtal fall undersökt de aktuella kopplingarna över tiden i longitudinella studier.

I en ny studie har de därför undersökt frågan i en brittisk kohort med 5073 personer födda 1958. Studiedeltagarna fick vid 23 och 44 års ålder skatta hur många timmar de ägnade åt tv-tittande och fysisk aktivitet per vecka.

Forskarna vägde samman skattningarna och kategoriserade deltagarna i fyra grupper beroende på om de hade högt eller lågt tv-tittande respektive hög eller låg fysisk aktivitet.

De som hade högt tv-tittande hade mindre fördelaktiga värden för en rad kardiovaskulära och metabola riskfaktorer vid 44 års ålder, som till exempel högt blodtryck, BMI, midjemått och olika blodfetter, jämfört med dem som hade lågt tv-tittande. Nivån på studiepersonernas fysiska aktivitet påverkade inte dessa samband.

I studien räknades högt tv-tittande som minst fem tillfällen i veckan vid 22 års ålder och minst två timmar per dag vid 44 års ålder.

Forskarnas slutsats är att rekommendationer om fysisk aktivitet även bör ta hänsyn till att minska stillasittande liv, likväl som att öka den fysiska aktiviteten.

Den aktuella studien presenterades vid kongressen Europrevent som avslutades i Stockholm i lördags, den 9 maj.

Läs studien:

Presenterad vid Europrevent, se abstract nr O384

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev