torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Markör visar väg vid antiinflammatorisk kärlbehandling

Publicerad: 21 november 2017, 09:38

Forskaren Paul Ridker presenterade huvudresultaten från Cantos-studien på ESC-kongressen i Barcelona i augusti.

Foto: Carl-Magnus Hake

Hjärtinfarktpatienter som snabbt svarar med en sänkning av markören högkänsligt CRP var de som hade att tjäna på en ny experimentell behandling som angriper inflammation, enligt en ny studie i tidskriften Lancet.

Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktLäkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Tidigare i år presenterades studien Cantos som för första gången visade att det går att förebygga hjärt-kärlsjukdom genom att angripa ett inflammatoriskt signalämne. Resultatet innebar därmed ett slutgiltigt bevis för inflammationshypotesen vid hjärt-kärlsjukdom.

Samtidigt var det inte många experter som trodde att behandlingen i fråga – antikroppen kanakinumab – skulle kunna få så stor klinisk användning, bland annat för att den i dagsläget är dyr och att den absoluta riskminskningen i studien var tämligen liten.

Nu kommer dock nya data från Cantos-studien som kan innebära att behandlingen – om den infördes – skulle kunna styras till de patienter som har största nytta.

Deltagarna i studien hade valts för att de skulle ha ett inflammatoriskt påslag mätt som ett högkänsligt CRP över 2 mg/L. Och de patienter som efter tre månader svarade på första läkemedelsdosen med en sänkning under detta värde var också de patienter som verkade få hela den hjärt-kärlförebyggande effekten.

I denna grupp minskade risken för nya hjärt-kärlrelaterade händelser med 25 procent under uppföljningstiden som i median var 3,7 år. Samtidigt hade risken för död oavsett orsak minskat med 31 procent. I gruppen som inte svarade med en sänkning av högkänsligt CRP fick däremot ingen nytta av behandlingen och här skulle då behandlingen direkt kunna avbrytas, resonerar forskarna.

Studien har finansierats av företaget Novartis. Kanakinumab är i dagsläget godkänt för behandling av vissa sällsynta medfödda tillstånd av kroniskt förhöjd inflammation.

Läs abstract:

Paul Ridker med flera. Relationship of C-reactive protein reduction to cardiovascular event reduction following treatment with canakinumab: a secondary analysis from the CANTOS randomised controlled trial. Lancet, publicerad online den 13 november 2017. DOI: 10.1016/S0140-6736(17)32814-3

Relaterat material

ESC - Bevis för att inflammation kan driva hjärt-kärlsjukdom

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev