Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Mätning av blodtryck på natten bättre än på dagen

Publicerad: 5 oktober 2007, 12:12

Långtidsmätning av blodtrycket på natten förutsäger risken att dö i hjärtsjukdom bättre än motsvarande mätning på dagen, enligt en internationell studie där svenska forskare deltagit.


Studien omfattade 7 458 personer, varav 1 221 svenskar. Studiedeltagarna var i genomsnitt 57 år gamla. Deras blodtryck övervakades vid upprepade tillfällen under 24 timmar, så kallad ambulatorisk blodtrycksmätning. Studiedeltagarnas dödlighet och insjuknande i hjärt-kärlsjukdom följdes efter dessa mätningar i genomsnitt i 9,6 år.

Forskarnas slutsats är att blodtrycksmätning på natten förutsäger risken att dö i såväl hjärt-kärlsjukdom, av andra orsaker eller av vilken orsak som helst. De blodtrycksvärden som uppmättes på dagen avspeglade bara risken att dö av andra orsaker än hjärt-kärlsjukdom, där lägre blodtryck betydde högre risk. En förklaring till det sistnämnda kan vara att många personer i studien hade lägre blodtryck tack vare blodtryckssänkande läkemedel som de företrädesvis tog på dagen.

Både det dagliga och nattliga blodtrycket speglade dock risken för alla typer av hjärt-kärlhändelser som hjärtinfarkt och stroke.

Studien har genomförts av forskare vid institutionen för folkhälsovetenskap, Uppsala universitet, och åtta lärosäten i andra länder. Undersökningen publiceras i dagens utgåva av den vetenskapliga tidskriften Lancet.                Lancet 2007; 370:1219–1229

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev