Få hela storyn
Starta din prenumeration
Hjärta-kärl
Publicerad: 13 augusti 2015, 13:06
Foto: Thinkstock
Åter varnar forskare för att transfetter ökar risken för kranskärlssjukdom och död. Men något liknande samband finns inte för mättat fett, enligt en studie som publicerats i BMJ.
Kanadensiska forskare har gått igenom ett stort antal observationsstudier som undersökt kopplingen mellan konsumtion av mättat fett och transfett och hälsan hos friska vuxna. Liksom flera tidigare studier hittar den nya systematiska genomgången inget samband mellan intag av mättade fettsyror och en ökad risk för kranskärlssjukdom, hjärt-kärlsjukdom, stroke, typ 2-diabetes och för tidig död. Forskarna kunde däremot inte utesluta en ökad risk för död relaterat till kranskärlssjukdom.
Men ett högt intag av industriellt framställda transfetter kopplades till ökad risk för kranskärlssjukdom och ökad dödlighet i kranskärlssjukdom. De kunde däremot inte tydligt bekräfta en ökad risk för stroke och de fann ingen ökad risk för typ 2-diabetes.
Forskarna påpekar att eftersom resultaten är baserade på observationsstudier går det inte att dra orsakssamband, men att resultaten bekräftar vad fem tidigare metaanalyser kommit fram till.
Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör det dagliga intaget av mättade fettsyror inte vara högre än 10 procent av det dagliga energiintaget och intaget av transfetter bör vara så lågt som möjligt.
Se även abstract: