måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Måttligt drickande inget skydd för hjärtat

Publicerad: 5 december 2014, 07:53

Måttlig konsumtion av alkohol skyddar inte mot hjärt-kärlsjukdomar. Det är en myt, konstaterar forskare bakom en ny internationell undersökning som presenteras på Medicinska Riksstämman.


Forskarna har fått uppdraget av Svenska läkarsällskapet (SLS) och IOGT-NTO att undersöka lågkonsumtion av alkohol. Studier som stödjer tesen att måttligt drickande skulle ha hälsofördelar är svaga, enligt studien. Forskarna har granskat den vetenskapliga kvaliteten i över 100 studier sedan 1970-talet och drar slutsatsen att den epidemiologiska forskningen är undermålig.

I stället visar nyare forskning att det snarare är tvärtom, även låg till måttlig konsumtion av alkohol är skadlig för hälsan.

– Levnadsvanors betydelse för hälsan hos både den enskilda patienten och för folkhälsan är en fråga som SLS är djupt engagerat i, och vi ser det som mycket värdefullt att det nu finns ett gediget sammanställt kunskapsunderlag i en så betydelsefull fråga som alkoholens roll för hälsan, säger Kerstin Nilsson, ordförande för Svenska Läkaresällskapet, i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Myten om måttligt drickande är som en elak jultomte

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev