Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Medicin och motion

Publicerad: 27 augusti 2010, 13:20

Världens största möte kring kardiologi slår upp portarna om bara några hjärtslag och det finns tre saker ingen svensk kardiolog bör missa.


På lördag öppnar European society of cardiology, ESC, sin årliga kongress på Stockholmsmässan. Dagensmedicin.se ringde upp Lena Jonasson, ordförande i Svenska cardiologföreningen.

Hur känns det så här dagen innan?

– Jättebra och jättespännande. Stockholm är ju en av få storstäder i Europa som kan hålla i den här kongressen som har blivit det största kardiologmötet i världen.

Vad ser du mest fram emot?

– Det är många föreläsningar så det är svårt att svara på. Men om jag skulle välja några områden så är det följande:

■ Gendiagnostiken, det är ett stort forskningsområde där man tidigare kanske har haft en övertro på att en genbestämning kan ge svar på vilka som riskerar att få hjärtinfarkt. Nu vet vi att det sannolikt är mycket mer komplext än så och att det förmodligen rör sig om en kombination av vissa gener och livsstilsfaktorer.
   ■ Bilddiagnostiken, med förfinade metoder kan vi nu till exempel titta in i kranskärl. Vi kan få väldigt mycket information, men vet inte riktigt hur vi ska hantera alla svaren, det är ett stort fält.
   ■ Livsstilsfrågorna, som bland annat innefattar fetma och stillasittande hos barn och unga.
   ■ Idrottskardiologi, kan man träna för mycket? Vi har i dag allt fler äldre som anmäler sig till extrema motionstävlingar som maratonlopp och Vasaloppet, och det är nog inte alltid bra för alla.
   ■ Reperfusionsskador, hur kan man hindra de skadliga effekterna som orsakas när vi åter släpper på blodflödet till en tidigare ”avstängd” hjärtmuskel?
   ■ Blodproppshämmande behandling, och då inte minst säkerhetsfrågan, hur kan vi hämma proppbildningen utan att samtidigt orsaka blödningar?
   ■ Långtidseffekter av läkemedel, är vi säkra på att vi inte orsakar negativa effekter på lång tid? I en studie som ska presenteras har man till exempel tittat på mer än 160 000 patienter med statinbehandling under lång tid och undersökt risken för cancer.

Vad får ingen svensk kardiolog missa?

– Oj, det går inte att säga. Men jag tycker att man ska uppdatera sig om det senaste vad gäller kombinationen av tromboshämmande läkemedel så att man kan göra läkemedelsbehandlingen individuell och säker, det är oerhört viktigt. Sedan tycker jag också att det är mycket stimulerande att höra om fysisk träning som behandling, och inte bara prevention, vid kärlkramp och hypertoni.

Har du några farhågor?

– Det skulle vara vädret i så fall. Senast ESC hade kongress i Stockholm var det soligt. Det är klart att man vill att staden ska visa upp sig från sin bästa sida så att besökarna inte bara får huka sig i regnet vid pendeltåget mellan hotellet och mässhallen.

Fotnot. Den tredje saken ingen svensk kardiolog bör missa är Dagens Medicins samlingssida med nyheter från kongressen som kommer att uppdateras löpande från och med måndag.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev