Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Medier JO-anmäler landsting

Publicerad: 29 mars 2012, 08:43

Medierna i Dalarna har anmält Landstinget Dalarna till JO på grund av fotoförbud.


Landstinget har infört ett totalt fotoförbud och det har resulterat i en gemensam anmälan till justitieombudsmannen, underskriven av samtliga ansvariga utgivare vid medierna i länet.

– Vi avråds till och med att ta bilder på fastigheterna, säger Ewa Wirén, redaktionschef på Dalarnas Tidningar, till tidningen Medievärlden.

Förbudet mot fotografering alla landstingets lokaler börjar gälla den 1 april. Landstinget hänvisar till Socialstyrelsens skrivelse i slutet av förra året där vårdgivare uppmanas se till att patienter inte filmas utan att ha gett tillstånd.

– Skrivelsen säger att vi ska vara observanta när det gäller filmning på våra sjukvårdsinrättningar och att Socialstyrelsen kommer att polisanmäla de landsting som inte skyddar patientsekretessen tillräckligt. Det där kan man hantera på olika sätt och vi har valt att införa ett fotoförbud. Varje verksamhetschef kan ge tillstånd till fotograferande, men vi behöver ha kontroll på detta, säger Kerstin Cederberg, chefsjurist på landstinget, till Dagens Medicin.

Utgivarna som skrivit anmälan till JO är oroliga för bland annat en inskränkt yttrande- och pressfrihet, att källskyddet är i fara och för att medborgarna ska förlora rätten att dokumentera vården och bemötandet de och anhöriga får. Anmälarna vill att justitieombudsmannen ska pröva om landstinget har rätt att införa ett sådant förbud.

Relaterat material

Tv-inspelning på sjukhus kan leda till åtal

Osmakligt när vård blir underhållning

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News