tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Mekanisk klaff kopplas till längre liv

Publicerad: 8 november 2017, 22:00

Varje år behöver 2 000 patienter åtgärda sin aortaklaff eller mitralisklaff i Sverige.

Foto: Thinkstock

Överlevnaden verkar vara bättre med en mekanisk hjärtklaffprotes än biologiska varianter hos relativt unga patienter, enligt en ny observationsstudie i New England Journal of Medicine.

Ämnen i artikeln:

Hjärtsvikt

– Resultaten går i linje med tidigare fynd på området, däribland vår egen registerstudie som gjordes för två år sedan. Även då föreföll mekaniska klaffproteser vara bättre för patienter mellan 50 och 70 år, säger Ulrik Sartipy, överläkare och hjärtkirurg vid Karolinska universitetssjukhuset.

Klaffarna är viktiga för att blodet ska pumpas i rätt riktning genom hjärtat. I Sverige behöver årligen 2 000 patienter åtgärda sin aortaklaff eller mitralisklaff, exempelvis för att de börjar läcka.

De senaste åren har användningen av biologiska klaffproteser ökat kraftigt. Möjligtvis kan bilden förändras av de nya fynden, menar Ulrik Sartipy.

– Det här är nog så nära svaret vi kan komma om vilken klaffprotes som är bäst för mellangamla patienter. Troligtvis sker aldrig en randomiserad prövning på området eftersom det skulle vara väldigt resurskrävande, säger han.

Studien innehöll data för fler än 25 000 patienter som bytt en aortaklaff eller mitralisklaff i Kalifornien, USA. Det primära effektmåttet var risken att dö i förtid.

Efter 15 år låg dödligheten på 44 procent för patienter mellan 40 och 49 år som fått en biologisk mitralisklaff. Motsvarande siffra var betydligt lägre för personer med en mekanisk variant, 27 procent. En positiv trend för mekaniska klaffproteser sågs även vid aortaklaffsbyte hos patienter mellan 45 och 54 år.

Fördelen med mekaniska klaffar – ur överlevnadssynpunkt – höll i sig fram till 70 års ålder för mitralisklaffar och 55 års ålder för aortaklaffar, skriver de amerikanska forskarna. De fann även att graden av omoperationer var lägre med mekaniska klaffproteser men att blödningsrisken var högre.

Att studien är av observationstyp – och att orsakssamband därmed inte kan fastslås – är en svaghet med resultaten, påpekar Ulrik Sartipy.

Studien pågick mellan 1996 och 2013. Patienterna kom från 142 kliniker i Kalifornien.

Läs mer i abstract:

Andrew Goldstone med flera. Mechanical or Biologic Prostheses for Aortic-Valve and Mitral-Valve Replacement. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 8 november 2017. DOI: 10.1056/NEJMoa1613792

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev