Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Mer blödningar med Pradaxa bland äldre i USA

Publicerad: 4 november 2014, 10:30

Jämfört med patienter som använde det beprövade läkemedlet warfarin var risken för blödningar högre bland dem som använde den nyare blodförtunnaren Pradaxa (dabigatran), enligt en ny studie från USA.


Ämnen i artikeln:

Boehringer-Ingelheim

Resultatet baseras på en uppföljning av runt 9 400 äldre patienter med förmaksflimmer och där deltagarna tog blodförtunnande läkemedel som ett skydd mot stroke.

Risken för blödning var runt 30 procent högre bland dem som använde dabigatran jämfört med warfarin. Räknar på allvarligare blödningar var riskökningen 58 procent.

Fynden står i kontrast med resultatet i den stora randomiserade Rely-studien där det inte fanns någon skillnad i blödningsepisoder mellan läkemedlen.

I den nya studien fann dock forskarna, precis som i Rely-studien, att användning av dabigatran var kopplat till lägre risk för hjärnblödning, jämfört med användning av warfarin.

Forskarnas slutsats är att dabigatran bör förskrivas med försiktighet, speciellt bland patienter med hög risk för blödning.

Resultaten har dock relativt liten bärighet på situationen i Sverige, anser professor Peter Svensson vid koagulationscentrum på Skånes universitetssjukhus i Malmö och registerhållare för förmaksflimmerregistret Auricula.

– I Sverige har vi tillgång till en lägre dosstyrka av Pradaxa, som inte finns i USA. Det gör att vi lättare kan gå ner i dos hos äldre patienter med sämre njurfunktion. Vår forskargrupp har också helt färska preliminära resultat från tre sjukhus som pekar på att förekomsten av blödningar med Pradaxa inte skiljer sig från Rely-studien, säger han.

Läs abstract till studien:

Inmaculada Hernandez med flera. Risk of Bleeding With Dabigatran in Atrial Fibrillation. Jama Internal Medicine, publicerad online den 3 november 2014. DOI: 10.1001/jamainternmed.2014.5398

Relaterat material

Delade meningar om Pradaxa slår Waran vid förmaksflimmer

Jättestudie ska jämföra blodförtunnare

Hemliga mejl avslöjar oro över Pradaxa

Rusning efter ny  blodförtunnare uteblev

Pradaxa gav färre blödningar

Vår rapport om dabigatran feltolkas

Glada utrop om dabigatran  saknar grund i studien

Ny propphämmare bättre än Waran vid förmaksflimmer

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Boehringer-Ingelheim

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev