Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Mer stöd för nytt läkemedel mot kronisk hjärtsvikt

Publicerad: 18 november 2014, 09:10

På den pågående hjärtkongressen i Chicago presenterades nya analyser som understryker fördelarna med den nya läkemedelskandidaten LCZ696.


Tidigare i höstas, på den europeiska hjärtkongressen ESC, var en av de stora höjdpunkterna en ny typ av läkemedel mot kronisk hjärtsvikt. När det än så länge experimentella LCZ696 jämfördes med standardbehandlingen, ACE-hämmaren enalapril, kunde forskarna visa mycket goda resultat för det nya preparatet vad gäller bland annat kardiovaskulär död.

På AHA presenterades nya analyser från den så kallade Paradigm-HF-studien, som ytterligare stärker de positiva intrycken av LCZ696. Dagens Medicin träffade Karl Swedberg, senior professor vid Sahlgrenska akademin och en av författarna till studien, på plats i Chicago. Han berättar att det som nu presenteras är fler analyser av sjukdomsförloppet:

– Försämringen av hjärtsvikten minskar signifikant med den nya behandlingen, mätt som antalet sjukhusvårdstillfällen och behov av krävande behandlingar. Den minskade dödligheten beror på att behandlingen minskar såväl plötslig död som fortsatt försämring av hjärtsvikt. Dessutom mår patienterna bättre mätt som hälsorelaterad livskvalitet, förklarar han.

Han understryker också att alla de uppmätta effekterna är väldigt konsekventa, och att de goda resultaten är i jämförelse med enalapril som i sig är relativt effektiv.

– Den stora diskussionen är nu hur framtiden kommer att se ut. När det här medlet så småningom kommer på marknaden så måste ju alla som har hand om de här patienterna ta ställning till, ska jag byta eller inte, säger Karl Swedberg.

MICHAEL BORGERT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev