lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Mer struktur gav bättre blodtryck

Publicerad: 7 december 2012, 12:28

Foto: Photos.com

När patienter med högt blodtryck fick intensiv och strukturerad behandling ökade de sina chanser att uppnå ett bra blodtryck, jämfört med patienter som fick vanlig vård.


I en ny studie har 1 562 patienter i Australien med högt blodtryck randomiserats till att antingen få sedvanlig vård hos sin läkare eller ingå i ett särskilt program med en mer intensiv och strukturerad behandling under 25 veckor.

De som ingick i interventionsgruppen skulle besöka läkaren vecka 6, 10, 14 och 18 från start. Läkarbesöken varade vanligtvis 10 till 15 minuter. Inledningsvis fick alla patienter i gruppen angiotensinreceptorblockeraren valsartan som monoterapi alternativt samma läkemedel i kombination med diuretika eller en kalciumflödeshämmare. För att ställa in och ändra behandlingen användes ett särskilt datorprogram. Efter 26 veckor utvärderades resultatet.

I den andra gruppen fick läkarna instruktioner om att fortsätta med vårdbesök och behandling som de gjort tidigare. De enda besöken som var obligatoriska var vid 6 veckor samt efter 26 veckor för utvärdering.

Resultaten visar att andelen patienter som uppnådde sitt individuella behandlingsmål var högre bland dem som fick det intensivare omhändertagandet än i kontrollgruppen. Skillnaden var 8,8 procent i absoluta tal.

De individuella blodtrycksmål som användes var 125/75 mmHg vid proteinuri, 130/80 mmHg om patienterna hade hjärt-kärlsjukdom eller diabetes och 140/90 mmHg för övriga.

Studien är publicerad i British Medical Journal och utförd på 119 olika allmänläkarmottagningar i olika delar av Australien.

Läsa hela originalartikeln:

Simon Stewart med flera. Effect of intensive structured care on individual blood pressure targets in primary care: multicentre randomised controlled trial. BMJ 2012;345:e7156

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev