Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Miljögifter fördubblar risken för stroke

Publicerad: 18 juli 2012, 06:46

Den som äter mycket fet fisk från Östersjön, eller annan mat med förhöjda värden av miljögifter, löper ökad risk för stroke.


Det visar en studie från Uppsala universitet som publiceras i tidskriften Environmental International.

– Detta är den första studie som utvärderat om det finns samband mellan förhöjda värden av organiska miljögifter och stroke och resultaten är tydliga, säger Lars Lind, professor i kardiovaskulär epidemiologi vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Personer med förhöjda värden av PCBer och DDT i blodet löper ökad risk att få stroke. Tidigare har studier visat att förhöjda nivåer av PCBer och i viss mån bekämpningsmedel kan relateras till åderförkalkning i halspulsådrorna. Eftersom det är en viktig riskfaktor för stroke har forskarna fortsatt att följa personerna från en tidigare studie om 1000 äldre personer i Uppsala under fem års tid.

Totalt fick 35 personer i gruppen stroke. De som hade höga nivåer av organiska miljögifter hade ungefär fördubblad risk för stroke jämfört med andra.

Se abstract:

Duk-Hee Lee med flera. Background exposure to persistent organic pollutants predicts stroke in the elderly. Environmental International, Volume 47, 15 October 2012, sidorna 115-120. Publicerad online på Science Direct.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev