Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Miljögifter fördubblar risken för stroke

Publicerad: 18 juli 2012, 06:46

Foto: Photos.com

Den som äter mycket fet fisk från Östersjön, eller annan mat med förhöjda värden av miljögifter, löper ökad risk för stroke.


Det visar en studie från Uppsala universitet som publiceras i tidskriften Environmental International.

– Detta är den första studie som utvärderat om det finns samband mellan förhöjda värden av organiska miljögifter och stroke och resultaten är tydliga, säger Lars Lind, professor i kardiovaskulär epidemiologi vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Personer med förhöjda värden av PCBer och DDT i blodet löper ökad risk att få stroke. Tidigare har studier visat att förhöjda nivåer av PCBer och i viss mån bekämpningsmedel kan relateras till åderförkalkning i halspulsådrorna. Eftersom det är en viktig riskfaktor för stroke har forskarna fortsatt att följa personerna från en tidigare studie om 1000 äldre personer i Uppsala under fem års tid.

Totalt fick 35 personer i gruppen stroke. De som hade höga nivåer av organiska miljögifter hade ungefär fördubblad risk för stroke jämfört med andra.

Se abstract:

Duk-Hee Lee med flera. Background exposure to persistent organic pollutants predicts stroke in the elderly. Environmental International, Volume 47, 15 October 2012, sidorna 115-120. Publicerad online på Science Direct.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev