Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Miniinvasiv teknik lyfts i hjärtriktlinjer

Publicerad: 19 juni 2018, 12:35

Foto: Thinkstock

Kateterbaserat aortaklaffsbyte får högre prioritet i de uppdaterade riktlinjerna för hjärtsjukvård. Nya orala blodförtunnare prioriteras högre än warfarin för att förebygga stroke vid förmaksflimmer.


Ämnen i artikeln:

StrokeFörmaksflimmer

Den miniinvasiva tekniken tavi, transcatheter aortic valve implantation, används för att behandla aortastenos. Det är en svår förträngning i hjärtats aortaklaff.

– Det går till så att man via en kateter som förs in via ljumsken transporterar en ny klaff till platsen för den förträngda aortaklaffen. Detta görs vanligen utan att patienten behöver sövas, säger Ulf Näslund, professor i kardiologi vid Umeå universitet och ordförande för Socialstyrelsens prioriteringsarbete för hjärtriktlinjer, i ett pressmeddelande.

Den högre prioriteten för tavi gäller framför allt för patienter som har en medelhög till hög risk för allvarliga komplikationer med öppen kirurgi. Rekommendationen kräver en översyn av vårdens organisation och kommer inledningsvis leda till ökade kostnader eftersom fler måste lära sig tekniken, enligt Socialstyrelsen.

I den nya versionen av de nationella riktlinjerna får direktverkande orala antikoagulantia, noak, högre prioritet än trotjänaren warfarin som strokeförebyggande behandling vid förmaksflimmer. Det motiveras bland annat med att blödningsrisken är likvärdig eller lägre med noak.

Övergången till nya orala antikoagulantia vid nyinsättningar har redan skett inom hälso- och sjukvården. Därför kommer rekommendationen ha marginell påverkan på organisation och ekonomi, skriver Socialstyrelsen.

Den tidigare versionen av riktlinjerna för hjärtsjukvård är från 2015.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

StrokeFörmaksflimmer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev