Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Mobilhjälpmedel sänkte blodtrycket

Publicerad: 17 november 2015, 13:55

En ny avhandling visar på positiva effekter av ett interaktivt webbsystem med hjälp av mobilen som bland annat gav livsstilsråd.


– För det första är det ingen app, det är ett interaktivt system som stöd för att själv hantera sitt höga blodtryck i vardagen, säger Ulrika Bengtsson, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, till Dagens Medicin.

I den avhandling som hon ska försvara på fredag har hon först tagit fram och validerat de frågor som patienten svarar på i sin mobil och sedan utvärderat effekten av det interaktiva systemet som helhet på 50 patienter med högt blodtryck. Under åtta veckor fick patienterna med hjälp av en hemblodtrycksmätare mäta sitt blodtryck samt svara på en rad frågor. Systemet har även kommit med påminnelser och livsstilsråd.

– Så det är ett lite annorlunda sätt att göra en longitudinell studie, säger Ulrika Bengtsson.

Resultatet blev att patienterna i snitt sänkte sitt systoliska blodtryck med 7 mm Hg och det diastoliska med 4,9 mm Hg. Sänkningen, som var statiskt säkerställd, var tydligast i studiens början för att sedan plana ut. Ulrika Bengtsson lyfter särskilt fram att även personer som hade ett lite bättre blodtryck sänkte det under studiens gång.

– Av det kan man anta att det är många människor med ett högt blodtryck som skulle kunna dra nytta av att använda det här systemet, säger hon.

Och lägger sedan till:

– Vad vi inte kan uttala oss om är vad det är som hade effekt. Det är en fråga att undersöka vidare.

I slutet av de åtta veckorna fick patienterna tillsammans med vårdgivarna gå igenom resultatet och själva reflektera över hur aktiviteter som exempelvis barnbarnspassande och golf påverkade deras blodtryck. Till skillnad från andra vårdmöten var det patienterna med sina egenrapporterade värden kunde visa hur blodtryck och livsstil hänger ihop, förklarar Ulrika Bengtsson.

– Vilket verkligen borde ändra förutsättningarna för samtal om högt blodtryck i vården.

Avhandlingen.

Artikeln Improved Blood Pressure Control Using an Interactive Mobile Phone Support System publicerades i The Journal of Clinical Hypertension, online 12 oktober.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev