Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Morgonoperation av hjärtat verkar ge sämre överlevnad

Publicerad: 26 oktober 2017, 22:30

Samtliga patienter hade fått aortaklaffen utbytt, vilket antingen skedde på morgonen eller eftermiddagen.

Foto: Thinkstock

Att få hjärtkirurgi under eftermiddagen i stället för på morgonen kopplas till ett bättre resultat, enligt nya fynd som publiceras i tidskriften Lancet.


Ämnen i artikeln:

FörmaksflimmerHjärtinfarkt

Förklaringen verkar ligga i hjärtmuskelcellernas inre dygnsrytm, enligt ett franskt forskarlag.

Fynden bottnar i resultat från en randomiserad studie och en observationsstudie med patienter från en och samma klinik i Frankrike. Samtliga hade fått öppen kirurgi, vilket ökar risken för komplikationer i form av hjärtsvikt och för tidig död.

Observationsstudien innehöll data för nästan 600 patienter. Samtliga fick aortaklaffen utbytt, vilket antingen skedde på morgonen eller eftermiddagen. Uppföljningen varade i 500 dagar.

Enligt resultaten var risken för kardiovaskulära komplikationer 9 procent om operationen utfördes på eftermiddagen. Motsvarande siffra var högre om ingreppet skedde på morgonkvisten, 18 procent. Det kan likställas med att en allvarlig kardiovaskulär händelse kunde förhindras för var elfte patient som fick en eftermiddagsoperation, menar forskarna.

I den randomiserade studien ingick 88 patienter som också genomgick ett aortaklaffsbyte. Hälften fick operationen på morgonen och resterande på eftermiddagen. Patienterna följdes under hela sjukhusvistelsen som i snitt varade i tolv dagar. Resultaten visade att gruppen som fick operationen på eftermiddagen hade en lägre frisättning av proteinet troponin T som är en markör för hjärtmuskelskada.

Forskarna undersökte även vävnadsprov från hjärtan hos en subgrupp av patienter. Då fann man att hjärtmuskelcellernas kontraktionsförmåga kom tillbaka snabbare inom gruppen som fått eftermiddagskirurgi. Efter en genetisk analys av vävnadsproven identifierades närmare 300 gener – som kopplas till dygnsrytmen – vars aktivitet var högre under eftermiddagen än på morgonen.

Forskarna tittade även på motsvarande gener i en musmodell och fann ett samband mellan genaktiviteten och hjärtmuskelcellernas tolerans för skada.

Möjligen är hjärtmuskelcellerna mindre mottagliga för reparation under morgonen, menar forskarna som lyfter fram det som en potentiell förklaring till bilden som framträder i studierna.

Observationsstudien pågick mellan 2009 till 2015, och den randomiserade studien mellan 2016 till 2017. Samtliga patienter var 18 år eller äldre.

Läs mer i abstract:

David Montaigne med flera. Daytime variation of perioperative myocardial injury in cardiac surgery and its prevention by Rev-Erbα antagonism: a single-centre propensity-matched cohort study and a randomised study. The Lancet, publicerad online den 26 oktober 2017. DOI: 10.1016/S0140-6736(17)32132-3

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev