Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Mothugg om nya propphämmare

Publicerad: 4 juli 2014, 08:56

Det är fel att förespråka nya antikoagulantia framför warfarin för att förebygga stroke vid förmaksflimmer. Det hävdar experter på debattplats i Svd i dag.


Det dröjde en vecka men nu får Mårten Rosenqvist och hans meddebattörer kritik för sin debattartikel i Svenska Dagbladet om behandling av patienter med förmaksflimmer.

Sverige har världens bästa warfarinbehandling, följsamheten till behandlingen är mycket hög. Att då hävda att de nya blodförtunnande läkemedlen, Noak, generellt ska användas i stället, är inte rimligt, skriver företrädare för Stockholms läns läkemedelskommitté och dess expertråd för hjärt-kärlsjukdomar.

Att dessutom peka ut Stockholms läns landsting för att inte följa Socialstyrelsens riktlinjer genom att felaktigt gynna warfarinbehandling på bekostnad av de nya läkemedlen som i Rosenqvists artikeln framhålls som enklare och lika bra eller bättre,  är en uppenbar partsinlaga för läkemedelsindustrin , skriver debattörerna.

I Stockholm rekommenderas warfarin i första hand. Hälften av dem som får sitt första recept på blodförtunnande får i dag något av de nya läkemedlen, enligt debattörerna. De menar att det inte är lätt att avgöra hur stor andel som bör behandlas med vilket preparat men att införandet av de nya läkemedlen, Noak, ska göras på ett kontrollerat och säkert sätt.

Debattinlägget publiceras på SvD:s webb. Författarna är Paul Hjemdahl, professor; Margareta Holmström, överläkare; Björn Wettermark, apotekare och Eva Andersén-Karlsson, överläkare.

Relaterat material

"Behandla förmaksflimmer bättre"

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev