Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Motion bästa botemedlet mot skadlig bukfetma

Publicerad: 25 juni 2007, 13:24

Motion minst två gånger i veckan minskar risken att drabbas av hälsofarlig bukfetma avsevärt. Det visar en ny studie från Karolinska institutet, som även pekar på att hälften av alla svenskar över 60 år har bukfetma som är skadlig för hälsan.


Det metabola syndromet är en stark riskfaktor för att drabbas av hjärt- kärlsjukdom och typ 2- diabetes, vilket kännetecknas av högt blodtryck, förändrade blodfetter, insulinresistens och fetma.

Nu har forskare från Karolinska institutet undersökt sambandet mellan det metabola syndromet och olika livsstilsfaktorer hos 60-åringar i en studie där 2036 män och 2192 kvinnor fick genomgå fysiologiska undersökningar, såsom mätning av blodvärden och blodtryck, samt besvara frågeformulär.

Resultatet visade att 70 procent av männen och 60 procent av kvinnorna var överviktiga. Hälften av deltagarna hade farligt bukfett, det vill säga fett som omger de inre organen.

– Detta visar att metabola syndromet, där bukfetma ingår, är ännu valigare än man tidigare trott, säger Mats Halldin, läkare och forskare vid institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet i Solna, som är en av artikelförfattarna.

Forskarna menar att resultaten är oroande eftersom överskottsfett på magen är skadligare för hjärtat än om fettet sitter på andra ställen på kroppen.

När deltagarnas fysiologiska värden jämfördes med svaren från frågeformulären visade det sig att den utan tvekan största riskfaktorn för bukfetma är en ohälsosam livsstil, då personer med bukfetma åt mer mättade fetter och mindre frukt och grönt, rökte mer och drack mer alkohol än de som inte utvecklade bukfetma.

Studien visar även att motion utgör det bästa skyddet mot bukfetma. De deltagare som två gånger i veckan motionerade minst en halvtimme hade 75 procent lägre förekomst av bukfetma, jämfört med dem som motionerade lite eller inte alls. Fysisk aktivitet kvarstod som den viktigaste faktorn även efter att resultaten justerats för en rad faktorer, som utbildning, rökning, intag av frukt och grönt och alkoholkonsumtion.

– Relationen mellan metabola syndromet och fysisk aktivitet är oerhört tydlig. Det finns god grund för att i den kliniska vardagen behandla och förebygga metabola syndromet med fysisk aktivitet och det är viktigt att detta blir mer känt bland läkare och annan vårdpersonal, säger Mats Halldin.

Metabolism and Cardiovascular Diseases 2007; 17: 349-357 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev