Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Myndighet varnar för Plavix och protonpumpshämmare

Publicerad: 3 juni 2009, 09:19

Det tromboshämmande läkemedlet Plavix och protonpumpshämmare som Losec och Lanzo bör inte användas samtidigt, varnar Läkemedelsverket.


Att både ta klopidogrel och protonpumpshämmare ökar risken för att dö eller få hjärtinfarkt. Protonpumpshämmarna, som används mot bland annat magsår och sura uppstötningar, tycks motverka den effekt som klopidogrel har.

Därför varnar Läkemedelsverket i dag, onsdag, för samtidig användning av Plavix och någon form av protonpumpshämmare. De patienter som fått klopidogrel förskrivet av sin läkare och som tar protonpumpshämmare på eget initiativ rekommenderas att genast sluta med protonpumpshämmaren.

Patienter som av sin läkare rekommenderats protonpumpshämmare som tillägg till behandling med klopidogrel ska kontakta vården för att få råd om sin behandling.

CHMP, den vetenskapliga kommitté som värderar läkemedel för den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA:s räkning, rekommenderar också att produktinformationen för läkemedel som innehåller klopidogrel ska innehålla en varning för att använda medicinen tillsammans med protonpumpshämmare.

Relaterat material

Plavix och magsyrahämmare ökade risken för hjärtdöd

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev