Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Myndigheter enas om tydliga jävsdeklarationer

Publicerad: 19 Juni 2008, 08:37

Sju myndigheter har nu enats om gemensamma regler för informationen kring och hanteringen av eventuellt jäv då de anlitar externa experter.


I vintras avslöjades att en av Livsmedelsverkets externt anlitade experter gällande kostråd, samtidigt hade uppdrag för en stor brödproducent.

För att undvika att denna typ av händelser upprepas har nu Livsmedelsverket tillsammans med sex andra myndigheter sett över och förtydligat informationen kring jäv och intressekonflikter för sina experter.

En ny blankett för så kallad jävsdeklaration har tagits fram och ska fyllas i då en extern expert står i begrepp att anlitas.

De nya, tydligare, direktiven ska ses som ett nödvändigt sätt att hantera de krav på objektivitet, saklighet och opartiskhet som statsmakterna och allmänheten har rätt att ställa på myndigheterna, skriver de sju myndigheterna i ett gemensamt pressmeddelande.

De sju myndigheter som nu gjort den gemensamma översynen är: Läkemedelsförmånsnämnden, Livsmedelsverket, Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk utvärdering, Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut.

Relaterat material

"Oberoende" kostrådsexpert är konsult åt Wasa-bröd

Livsmedelsverket ändrar rutiner för bedömning av jäv

Statssekreterare tjänar pengar på Apoteket AB

Kardiologer först med öppen redovisning av sidouppdrag

Flera kostexperter har kopplingar till industrin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev