Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Myndigheter ger svar om antibiotikaråd

Publicerad: 7 november 2014, 15:41

Foto: Thinkstock.

Det finns inga motstridiga rekommendationer om antibiotikaprofylax, skriver Socialstyrelsen och Läkemedelsverket. Och reviderar riktlinjerna.


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om en händelse i Östergötland där Inspektionen för vård och omsorg slog fast att Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer och Socialstyrelsens nationella riktlinjer gav olika råd om antibiotikaprofylax vid samma diagnos, se artiklar härintill.

Nu har Socialstyrelsen och Läkemedelsverket rett ut frågan och kommer i en gemensam skrivelse fram till att det handlar om ett missförstånd. I Socialstyreslens nationella riktlinjer står det att antibiotikaprofylax har prioriteringsgrad 6 på en skala från 1 till 10. Prioriteringsgrad 1 är det högst prioriterade och 6 innebär därmed att:

”Endokarditprofylaxen är en lågt prioriterad åtgärd – inte alll en ska-rekommendation.”

Myndigheterna avslutar sin gemensamma skrivelse med att konstatera att de i nuläget gör bedömningen att ”respektive myndighets rekommendation om antibiotikaprofylax till patienter med hjärtklaffprotes inte strider mot varandra.”

Samtidigt framkommer att delar av rekommendationerna om endokarditprofylax kommer att strykas från Socialstyrelsens kommande uppdatering av de nationella riktlinjerna för hjärtsjukvård med motiveringen att Läkemedelsverket har tydliga rekommendationer i frågan.

”Läkemedelsverkets genomgång av bakgrundsdokumentation inom området är också av senare datum än Socialstyrelsens genomgång.”

Relaterat material

Myndigheternas råd vid medfött hjärtfel spretar

Myndigheterna försöker reda ut antibiotikaråd

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev