Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Myndigheterna försöker reda ut antibiotikaråd

Publicerad: 30 oktober 2014, 13:05

Socialstyrelsen och Läkemedelsverket är mitt uppe i en diskussion om att komma överens om vad de eventuellt är oense om när det gäller medfött hjärtfel och antibiotika.


Karin Franck-Larsson, enhetschef för medicinsk information vid Läkemedelsverket, vill inte svara på hur det kommer sig att myndigheten och Socialstyrelsen kommit fram till olika saker vad det gäller antibiotikaprofylax vid tandingrepp för personer med medfött hjärtfel. Hon uppger att hon inte heller kan bekräfta att det verkligen förhåller sig så, utan hänvisar till sin chef Kerstin Claesson som i nuläget inte är i tjänst.

– Vad man kan säga generellt om våra roller i det här så är Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer riktade till professionen. Det är ingenting som är bindande, utan det är resultatet av ett konsensusexpertmöte där man tar fram ett dokument. Sedan får du prata med Socialstyrelsen om vad de anser att deras uppdrag är, säger Karin Franck-Larsson till Dagens Medicin

På Socialstyreslen är det utredaren Karin Palm som håller i ärendet.

– Det som är viktigt för oss är att vi har en pågående diskussion med Läkemedelsverket, så att vi kan ha en samsyn om vad som eventuellt är mostridig information och hur vi i så fall ska ta nästa steg, säger hon till Dagens Medicin.

Du säger att informationen eventuellt är motstridig?

– Ja, Läkemedelsverkets rekommendationer och Socialstyrelsens riktlinjer är utformade på lite olika sätt, så man behöver bena ur för att förstå. Jag säger inte att det inte är så, jag säger att vi behöver reda ut vad som kan vara annorlunda och i så fall vad vi behöver ta till för åtgärder.

Karin Palm hoppas att myndigheterna kommer vidare i ärendet redan i nästa vecka.

Relaterat material

Myndigheternas råd vid medfött hjärtfel spretar

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev