Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nämndledamöter ifrågasätts efter beslut om transplantationer

Publicerad: 27 september 2010, 12:29

En professor vid Karolinska institutet begär att flera institutioner entledigar sina representanter i Rikssjukvårdsnämnden. Bakgrunden är att Karolinska universitetssjukhuset fråntagits rätten att utföra hjärttransplantationer.


Beslutet att hjärttransplantationer ska utföras på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Skånes universitetssjukhus i Lund har väckt starka känslor sedan det kom i vintras. Bland annat har högljudda kritiker med anknytning till Karolinska universitetssjukhuset hävdat att utredningen som låg till grund för beslutet inte var opartisk.

En av experterna som anlitades inför den utredning som föregick beslutet var ekonomen Robert Wenglén. Tidigare har han haft i uppdrag att utreda organisatoriska förändringar vid Lunds universitet. Professor John Dark, som bidrog med sina expertkunskaper i utredningen, har haft ett forskningssamarbete med Stig Steen, professor vid Lunds universitet.

Både Robert Wenglén och John Dark har sådana kopplingar till Lund att de kan betraktas som jäviga, enligt ett utlåtande från Wiweka Warnling-Nerep, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet.

Nu har Jan van der Linden, professor i thoraxanestesiologi och intensivvård vid Karolinska institutet, kontaktat Vetenskapsrådet och kammarrätten i Stockholm, som har var sin ordinarie ledamot och ersättare i Rikssjukvårdsnämnden. Jan van der Linden är mycket kritisk till Rikssjukvårdsnämndens beslut och begär att både Vetenskapsrådet och kammarrätten ska entlediga sina representanter i nämnden.

Relaterat material

Hjärtexperter tog inte upp tidigare uppdrag i Lund

Göteborg och Lund vann dragkamp om hjärtbyten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev