torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nätet inte källa till sexsmitta

Publicerad: 20 mars 2008, 11:24

Personer som använder internet för att träffa sexpartners drabbas inte av sexuellt överförbara sjukdomar oftare än andra. Det visar en ny studie på svenska nätanvändare.


I studien, som publicerats i Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, ingick 904 svenska män och 931 svenska kvinnor som 2002 besvarade en internetbaserad enkät om sexuellt beteende.

 16,6 procent av männen och 22,5 procent av kvinnorna hade någon gång i livet haft en sexuellt överförbar sjukdom, i de flesta fall klamydia. 3 procent av männen och 5 procent av kvinnorna uppgav att de haft fler än en sjukdom.

 I bara 3 procent av fallen visste deltagarna att en partner de hittat på nätet var den som smittat dem.

 Enligt studien fanns ingen skillnad mellan dem som haft en sexuellt överförbar sjukdom och övriga vad gäller vilken typ av sexuella aktiviteter de ägnade sig år på nätet, hur de hittade sexuellt material på nätet och vilka skäl de hade för att ha sex.

Resultaten liknar dem från en tidigare randomiserad studie om sexualitet i Sverige, skriver forskarna.

I motsats till tidigare forskning på området tyder dessa resultat på att det inte finns något samband mellan sexuellt överförbara sjukdomar och mönster för nätanvändande.

Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology online

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev