Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nattbemanning gav snabbare ambulans

Publicerad: 23 februari 2015, 11:03

Höjd bemanning är en faktor bakom höstens förbättring av ambulanstillgängligheten i norra delen av Kalmar län. Stationen i Gamleby hålls nu bemannad dygnet runt. (Ambulansen på bilden är inte småländsk.)

Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Från 82 procent till 87 procent har tillgängligheten till ambulans höjts på ett år i den nordliga delen av Landstinget i Kalmar län. Siffran avser andelen av ambulansenhetens prio 1-utryckningar där patienten nås av personal inom 20 minuter.


Området servas av ambulansenheten i Västervik och Gamleby. Stationen i Gamleby, som är landstingets nordligaste, hade fram till i somras bemanning bara dagtid. Men efter ett politiskt beslut som ökade enhetens personalstyrka från 18 till 24 personer infördes dygnetruntbemanning i Gamleby den 1 september i höstas.

– Jag tycker att man fått det utfall som man strävade efter, säger Matti Paujajis, chef för landstingets ambulansverksamhet, till Dagens Medicin.

Gamleby ligger 24 kilometer norr om Västervik. Stationen är den närmaste för orter som Loftahammar, Överum och Edsbruk. Den 87-procentiga tillgängligheten avser perioden från införandet av dygnetruntbemanning i Gamleby den 1 september 2014 till den 22 februari 2015, och det är för motsvarande tidsspann ett år tidigare som siffran var 82 procent.

Bemanningen i Gamleby utgörs av två personer i taget, på dygnslånga pass. För Västerviks-Tidningen beskriver medarbetarna Krister Ståhlgren och Bengt Julius den utökade närvaron som en lättnad eftersom många larm i området kommer på kvällar och nätter, och tidigare kunde påverka tillgängligheten även sydligare i länet.

– Arbetsmiljön blir bättre och patientsäkerheten ökar, säger Bengt Julius till Västerviks-Tidningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev