Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nedläggningshot trots överbeläggningar i Malmö

Publicerad: 29 maj 2008, 12:38

Först skulle ambitionsnivån minskas. Nu läggs vårdavdelningar ner trots ständiga överbeläggningar. Personalen på akutdivisionen Mas i Malmö varnar för konsekvenserna.


Strax före jul fick de anställda på Universitetssjukhuset Mas i Malmö ett uppseendeväckande besked: minska ambitionsnivån. Sylvia Resch, divisionschef för sjukhusets akutdivision, motiverade detta med att sjukhuset brottas med stora sparbeting.

Uppenbarligen var det en otillräcklig strategi. Nu planerar akutdivisionen att stänga tre vårdavdelningar för att spara pengar, skriver Sydsvenska Dagbladet. Något som oroar Lars Stavenow, chef för den medicinska kliniken.

– Jag är bekymrad för patientvården och patientsäkerheten om vi tvingas genomföra det här beslutet, säger han till tidningen.

För snart två år sedan öppnade ortopedkliniken en ny vårdavdelning på grund av den stora trängseln på sjukhuset. Ändå har patienterna regelmässigt fått ligga i korridorerna.

Och nu föreslår alltså akutdivisionens chef Sylvia Resch att den nya avdelningen ska stängas liksom en reumaavdelning och en epidemiavdelning, sammanlagt handlar det om 39 vårdplatser. I stället ska fler patienter tryckas in i samma rum och sedan skrivas ut så snabbt som möjligt. Dessutom ska bemanningen minskas för att klara akutdivisionens sparbeting på 80 miljoner kronor.

På måndag ska förslaget presenteras för sjukhusledningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev