Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Negativa personlighetsdrag kopplas till död i kärlsjukdom

Publicerad: 18 augusti 2009, 13:20

Människor som har perifer kärlsjukdom och en negativ så kallad typ D-personlighet kan enligt en pilotstudie löpa betydligt högre risk att dö än andra patienter med sådan kärlsjukdom.


Det visar en pilotstudie som utförts vid universitetet i Tilburg i Nederländerna och som publiceras i dagens nummer av tidskriften Archives of Surgery.

Den som har en så kallad typ D-personlighet tenderar att uppleva starkt negativa känslor och har samtidigt svårt att uttrycka sina känslor i ett socialt samspel med andra människor.

Sedan tidigare är det känt att typ D-personlighet är en oberoende riskfaktor för att dö av hjärt-kärlsjukdom. De holländska forskarna ville undersöka om samma förhållande gällde perifer kärlsjukdom, till exempel fönstertittarsjuka.

I studien undersökte de dödligheten för 184 patienter med konstaterad perifer kärlsjukdom. Patienterna var i snitt 64,8 år. De fick besvara en enkät där de skulle värdera olika påståenden, till exempel ”Jag oroar mig ofta för olika saker”, vilket skulle visa om de hade en typ D-personlighet eller inte.

Efter fyra år hade 16 patienter avlidit. När forskarna rensat siffrorna för ålder, kön, diabetes- och njursjukdom visade analysen att de som hade typ D-personlighet hade en tre gånger ökad risk att dö.

Forskarna konstaterar att fler studier inom området behövs, men att ett sätt att hitta högriskpatienter med perifer kärlsjukdom vore att försöka fastställa deras personlighetstyp.

Läs abstract

Archives of Surgery 2009; 144: 728–733

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev